ΥΓΕΙΑ

Επτά πράγματα που κάθε νέα μητέρα θα ήθελε να μοιραστεί με το μονάκριβο παιδάκι της

Στο άρθρο που ακολουθεί παραθέτουμε μερικές σκέψεις που σίγουρα περνούν από το μυαλό σας από τότε που γίνατε μαμά και θα θέλατε αν είχατε την ευκαιρία να μοιραστείτε με το μωρό σας.

Επτά πράγματα που κάθε νέα μητέρα θα ήθελε να μοιραστεί με το μονάκριβο παιδάκι της

Φέρατε το μωράκι σας στον κόσμο και ίσως αυτό το διάστημα να βρίσκεστε σε άδεια μητρότητας προκειμένου να ανακάμψετε από τη γέννα και να φροντίσετε το παιδάκι σας. Η περίοδος αυτή ενώ είναι γεμάτη συγκίνηση και χαρά έχει και δύσκολες στιγμές καθώς κάνετε καθημερινή υπέρβαση των ικανοτήτων σας και σίγουρα θα υπάρχουν στιγμές που θα νιώθετε εξάντληση.

Η αυπνία, η κούραση και το άγχος συνηγορούν στο να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα και από το μυαλό σας να περνούν πολλές σκέψεις που αν ήταν δυνατόν να κάνετε έναν διάλογο με το βρέφος θα το κάνατε νιώθοντας ανακούφιση.

Αν και δεν είμαστε στο μυαλό της κάθε νέας μητέρας μπήκαμε στη θέση σας και σκεφτήκαμε πώς νιώθετε και τι σκέψεις έρχονται κατά διαστήματα στο μυαλό σας.

to-tragoudi-kanei-pio-exsipno-to-moro.jpg

Σε αγαπώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο, αλλά είμαι εξαντλημένη

Οι νέες μητέρες κάνουν καθημερινά υπέρβαση των δυνάμεων τους καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν την απειρία, το άγχος του μεγαλώματος ενός βρέφους, τη δική τους ανάρρωση από τον τοκετό και την προσαρμογή σε μια νέα καθημερινότητα που έχει χαρές αλλά και αυξημένες απαιτήσεις.

Οι συνεχείς αγρυπνίες, ο διακεκομμένος ύπνος και ο θηλασμός είναι λογικό να εξαντλούν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά με αποτέλεσμα η χαρά να διακατέχεται τη λύπη, το στρες, τη νευρικότητα και πιθανώς και την κακή ψυχολογία. Μην αισθάνεστε ένοχη καθώς κάθε νέα αρχή είναι και δύσκολη. Προσπαθήστε ωστόσο να μην είστε πολύ συγκεντρωτική και αν είναι εφικτό ζητήστε την αρωγή της μητέρας, της πεθεράς σας και φυσικά του συντρόφου σας. Να θυμάστε πως πρόκειται για μια περίοδο δύσκολη που ωστόσο θα θυμάστε πάντα με πολύ συγκίνηση και αγάπη.

Θέλω απλώς να πιώ τον καφέ μου ζεστό με λίγα λεπτά ησυχίας

Σε συνέχεια των προαναφερθέντων μια λύση για την κούραση (εκτός από τον ύπνο, φυσικά) είναι ο καφές, ωστόσο οι περισσότερες μαμάδες λένε ότι δεν θυμούνται την τελευταία φορά που έπιναν τον καφέ τους χαλαρά όταν ήταν ζεστός, γιατί μόλις κάθισαν να τον απολαύσουν, το μωρό άρχισε να κλαίει.

Όταν κοιμάσαι κοιτάζω φωτογραφίες που έβγαλα με σένα

Προκειμένου να μπορέσετε να αντέξετε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο θα έχετε ακούσει τη συμβουλή που αναφέρει ότι θα πρέπει να κοιμάστε όταν το βρέφος κοιμάται, επίσης. Ωστόσο, οι περισσότερες μαμάδες δεν το καταφέρνουν πάντα με επιτυχία καθώς όταν το μωράκι τους αποκοιμιέται βρίσκουν την ευκαιρία να δουν τις πρώτες φωτογραφίες του σπλάχνου τους γεμίζοντας αγάπη και συγκίνηση.

Τρέχω σαν τον Βέγγο

Αν μπορούσατε θα ζητούσατε από το παιδάκι σας να έχει περισσότερη κατανόηση, να τρώει ευκολότερα, να κοιμάται περισσότερο και να κλαίει λιγότερο. Ως μητέρα κάνετε τα μητρικά σας καθήκοντα με επιμέλεια μέρα- νύχτα, φροντίζετε το σπίτι, το μαγείρεμα, τον σύζυγο και ίσως ρίχνετε και μια κλεφτή ματιά στο λάπτοπ για να μην χάσετε εντελώς την επαφή με τη δουλειά σας. Πόσα να αντέξει ο άνθρωπος και να μην έχει στιγμές που καταρρέει;

pos-tha-kanete-mpanio-to-neogennito-to-moro-kai-to-nipio-1.jpg

Ό,τι κάνεις με συγκινεί

Όταν το μωρό σάς κοιτάζει, ή μόνο σάς θέλει, ή πλατσουρίζει στο μπάνιο, όλα αυτά αποτελούν μοναδικές συναρπαστικές στιγμές. Η αλήθεια είναι πως τα μωρά δεν χρειάζεται να κάνουν πάρα πολλά για να μάς γεμίσουν χαρά, έκπληξη και να μας συγκινήσουν βαθιά. Η αλήθεια είναι πως αυτές οι στιγμές μάς δένουν παραπάνω μαζί του ενώ με τη μια ξεχνάμε την κούραση που έχει συσσωρευτεί μέσα μας.

Αν φύγω έστω και για μια ώρα θα μου λείψεις τρελά

Ζητάτε μια στιγμή για τον εαυτό σας, να βγείτε με έναν φίλο για έναν καφέ ή να διεκπεραιώσετε απλώς μια εξωτερική δουλειά. Ωστόσο, είμαστε σίγουροι ότι μετράτε τα λεπτά μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι με το μωρό σας. Το ίδιο κάνουν και άλλοι γονείς. Ο χρόνος μακριά από τα παιδιά είναι χρήσιμος, αλλά η ανησυχία και η λαχτάρα υπάρχουν πάντα στο μυαλό σας. Αυτό μάλιστα θα ενταθεί όταν επιστρέψετε στη δουλειά σας και θα χρειαστεί η βοήθεια της μητέρας σας, της πεθεράς σας ή μιας νταντάς για να φροντίσει το παιδάκι σας. Δεν έχετε ποτέ προσέξει άλλες μητέρες πόσες φορές την ημέρα επικοινωνούν με το σπίτι τους για να έχουν μια λεπτομερή αναφορά που αφορά στο μωρό τους;

Ακόμα κι αν μερικές φορές νομίζεις ότι είμαι λυπημένη να ξέρεις ότι είμαι τόσο χαρούμενη που ήρθες στη ζωή μου

Η μητρότητα ενώ είναι μαγική συνοδεύεται από απομόνωση, αλτρουισμό και αφοσίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιες στιγμές είναι λογικό όλες να αναπολούμε την παλιά ανέμελη ζωή μας, αλλά αυτό είναι τις περισσότερες φορές ένα συναίσθημα προσωρινό. Μην αισθάνεστε τύψεις και ενοχές καθώς δεν υπάρχει γυναίκα στον κόσμο που κάποιες στιγμές δεν ένιωσε σαν εσάς. Ξέρουμε και πάνω από όλα εσείς γνωρίζετε ότι δίνετε όλη σας τη ζωή για το παιδί που φέρατε στον κόσμο.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως όλες αυτές οι διακυμάνσεις των συναισθημάτων είναι γνώριμες σε κάθε γυναίκα. Αποδεχτείτε την πραγματικότητα και μιλήστε με τον σύντροφό σας, τη μητέρα ή την φίλη σας για τα συναισθήματά σας. Μην προσποιήστε και μην κλείνεστε στον εαυτό σας. Είστε άνθρωπος και έχετε δικαίωμα να νιώθετε κούραση, θυμό ή εκνευρισμό. Ωστόσο, αν πιστεύετε πως πάσχετε από επιλόχεια κατάθλιψη, αισθάνεστε αρνητισμό για το παιδί σας και γενικώς δεν απολαμβάνετε τη νέα σας ζωή επειγόντος μιλήστε με έναν γιατρό ο οποίος θα αξιολογήσει την περίπτωσή σας και ίσως σας συστήσει να δείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να σας δώσει την αγωγή που σας ταιριάζει. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση να θυμάστε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας κρίνει!