ΥΓΕΙΑ

Θολή όραση: Οι πιθανές αιτίες εκτός από μυωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία

Τα συνηθέστερα αίτια της θολής όρασης (ανεξαρτήτως ηλικίας) είναι η μυωπία και ο αστιγματισμός. Μετά την ηλικία των 40, ο θολή όραση μπορεί να οφείλεται στην πρεσβυωπία.

Θολή όραση: Οι πιθανές αιτίες εκτός από μυωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία

Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας ώστε να διαπιστώσετε εάν έχετε εμφανίσει μυωπία, αστιγματισμό ή πρεσβυωπία με τη βοήθεια της μη επεμβατικής οπτομέτρησης. Μπορεί επίσης να βλέπετε θολά επειδή οι βαθμοί (μυωπίας, πρεσβυωπίας και αστιγματισμού) έχουν ανέβει.

Σύμφωνα με το MedlinePlus, ιστότοπο που περιέχει πληροφορίες από την Εθνική Βιβλιοθήκη Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ καθώς και από άλλες κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς υγείας των ΗΠΑ, οι αλλαγές και οι αλλοιώσεις στην όραση μπορεί να οφείλονται σε δεκάδες διαφορετικές παθήσεις.

Ενδεικτικά:

- Καταρράκτης: Ένα «σύννεφο» καλύπτει τον οφθαλμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δούμε καλά το βράδυ, να βλέπουμε μια στεφάνη όταν κοιτάζουμε κάποιο φωτεινό αντικείμενο και να παρουσιάζουμε ευαισθησία στο έντονο φως. Ο καταρράκτης είναι συχνή αιτία της θολής όρασης στους ηλικιωμένους.

- Γλαύκωμα: Αυξημένη πίεση στον οφθαλμό που συνήθως δε συνοδεύεται από πόνο. Η όραση είναι αρχικά φυσιολογική, όμως σταδιακά παρατηρείται αποδυνάμωσή της το βράδυ. Το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει σε ολική απώλεια της όρασης σε κάποιο από τα δύο μάτια.

- Διαβήτης: Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα (στο πίσω μέρος του οφθαλμού). Η πάθηση είναι γνωστή ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Επίσης, ο διαβήτης αυξάνει το κίνδυνο να εμφανιστεί γλαύκωμα, καταρράκτης ή άλλη πάθηση των ματιών.

- Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Το αίσθημα της θολής όρασης είναι συνήθως εντονότερο κατά την ανάγνωση. Παρατηρείται επίσης απώλεια της κεντρικής όρασης και διαστρέβλωση των εικόνων (οι ίσιες γραμμές μοιάζουν κυματιστές), ενώ τα χρώματα μοιάζουν ξεθωριασμένα. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η συνηθέστερη αιτία απώλειας της όρασης στον πληθυσμό άνω των 60 ετών.

- Λοίμωξη, φλεγμονή ή τραυματισμός του ματιού

- Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τις λάμψεις ή το αίσθημα ότι μια σκιά καλύπτει μέρος του οπτικού πεδίου.

- Οπτική νευρίτιδα: Φλεγμονή του οπτικού νεύρου λόγω λοίμωξης. Εκδηλώνεται επίσης σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί επίσης το μάτι να πονά όταν κινείται ή όταν το αγγίζουμε επάνω από το βλέφαρο.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν έχετε μυωπία, αστιγματισμό ή αχρωματοψία
Το τέλος των γυαλιών πρεσβυωπίας!
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Τα πιο απίθανα τεστ για τα μάτια σας μόνο! (βίντεο)