ΥΓΕΙΑ

Λοίμωξη από σταφυλόκοκκο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα είδος βακτηρίου που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές διαφορετικές λοιμώξεις. Ανήκει στη φυσιολογική μικροχλωρίδα της επιδερμίδας του ανθρώπου και συνήθως δεν προκαλεί επιπλοκές, όμως περισσότερα από 30 είδη του βακτηρίου μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη. Πήρε την ονομασία αυτή επειδή κάτω από το μικροσκόπιο οι συστάδες που σχηματίζονται μοιάζουν με το τσαμπί από το σταφύλι.

Λοίμωξη από σταφυλόκοκκο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η συνηθέστερη αιτία λοίμωξης από σταφυλόκοκκο είναι το βακτήριο Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος). Εάν τα βακτήρια εισχωρήσουν στον οργανισμό, για παράδειγμα από μια ανοιχτή πληγή στο δέρμα ή μέσω της αναπνευστικής οδού, μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης

Η δερματική λοίμωξη από σταφυλόκοκκο έχει σαν αποτέλεσμα να σχηματίζεται στο δέρμα ένα εξάνθημα γεμάτο πύον (δοθιήνας). Συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και το κοκκίνισμα τοπικά στην περιοχή. Στην περίπτωση βακτηριαιμίας/σηψαιμίας (λοίμωξη του αίματος), εκδηλώνεται πυρετός, ρίγος και υπόταση.

Ποιες ασθένειες οφείλονται σε λοίμωξη από σταφυλόκοκκο

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη συνοδεύεται από την εκδήλωση φλεγμονής τοπικά. Οι επιφανειακές δερματικές λοιμώξεις, όπως το κηρίο και η κυτταρίτιδα (cellulitis), είναι οι συνηθέστερες λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο. Ο σταφυλόκοκκος που μολύνει τα πνευμόνια μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, ενώ αν φτάσει στα οστά προκαλεί οστεομυελίτιδα. Εάν η λοίμωξη εντοπίζεται στο αίμα μπορεί να εκδηλωθούν επιπλοκές στην καρδιά (ενδοκαρδίτιδα). Εάν ο σταφυλόκοκκος μεταφερθεί με το αίμα μπορεί να μολύνει ζωτικά όργανα και να αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή. Η βακτηριαιμία (σηψαιμία) μπορεί να οδηγήσει στο τοξικό σοκ ή την οργανική ανεπάρκεια.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της δερματικής λοίμωξης

Ο σταφυλόκοκκος προκαλεί σε σπάνιες περιπτώσεις το λεγόμενο Σταφυλοκοκκικό Αποφολιδωτικό Σύνδρομο (Staphylococcal Scalded Skin Syndrome, SSSS). Οι επιφανειακές στιβάδες του δέρματος διασπώνται όπως συμβαίνει στην περίπτωση σοβαρού εγκαύματος. Εάν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί σε μεγάλη επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα.

Σταφυλόκοκκος στις τροφές

Μπορεί να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση εάν ένα τρόφιμο έχει μολυνθεί από το είδος Staphylococcus aureus. Το βακτήριο απελευθερώνει τοξίνες στις τροφές, με αποτέλεσμα να προκαλεί ναυτία και τάση προς έμετο. Η τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο είναι συνηθέστερη λόγω της κατανάλωσης αυγού, κόκκινου κρέατος και πουλερικών, τόνου και γαλακτοκομικών.

Διαβάστε επίσης:

Ξαναζεσταμένο φαγητό & δηλητηρίαση: Τι πρέπει να προσέξετε
Τέσσερις τρομακτικές λοιμώξεις του εγκεφάλου