ΥΓΕΙΑ

Κύριοι, μην κόψετε το μουστάκι, πείτε ναι στην πρόληψη του προστάτη σας

Ένα παγκόσμιο κίνημα, αυτό του Movember - συνδυασμός της λέξης μουστάκι ( moustache) και Νοέμβριος (November) - γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο, με τους άνδρες σε όλη την υφήλιο να αφήνουν μουστάκι όλον τον μήνα Νοέμβριο, ως υπενθύμιση του ότι η πρόληψη για την καταπολέμηση του καρκίνου, αφορά και τους ίδιους και όχι μόνο τις συντρόφους τους.

Κύριοι, μην κόψετε το μουστάκι, πείτε ναι στην πρόληψη του προστάτη σας

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.

Στα αρχικά στάδια δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα συμπτώματα. Μόνο σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης ή συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις (π.χ οστικός πόνος). Γι' αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπισή του.

Το PSA είναι πλέον παγκοσμίως εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό. Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη με διατροφή που περιλαμβάνει ελαττωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και αυξημένη κατανάλωση λαχανικών.

Οι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου, αφορούν στην ηλικία- ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου- στη φυλή- με τους έγχρωμους να κινδυνεύουν περισσότερο από τους λευκούς- και στην κληρονομικότητα, αν δηλ. κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού έχει εκδηλώσει τη νόσο.
Οι άνδρες είναι συνήθως απρόθυμοι να επισκεφτούν τον ουρολόγο επειδή εκτιμούν ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν σχετίζονται με την ηλικία ενώ έχουν αποστροφή για την δακτυλική εξέταση. Άλλοι λόγοι που τους αποτρέπουν είναι ο φόβος ότι θα τους διαγνωστεί καρκίνος ή ότι θα παρουσιάσουν επιπλοκές από πιθανή εγχείρηση στην οποία θα αναγκαστούν να υποβληθούν.

Γι' αυτό η ΑΚΟΣ θυμίζει στους άνδρες: Μην κόψεις το μουστάκι για χάρη της! Κόψε τις βλαβερές συνήθειες. Η πρόληψη αφορά ΚΑΙ τους άνδρες

Και λίγα λόγια για την ΑΚΟΣ:

H μη κερδοσκοπική εταιρία «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και ψυχής» με τον διακριτικό τίτλο ΑΚΟΣ, στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας, που αφενός προσφέρουν αφιλοκερδώς, στον αγώνα πρόληψης του καρκίνου και αφετέρου παρέχουν βοήθεια στους αποθεραπευμένους από τη νόσο. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης της ΑΚΟΣ με τίτλο: «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα», ενώ η ΑΚΟΣ σχεδίασε και διαθέτει δωρεάν στους αποθεραπευμένους από καρκίνο σε όλη τη χώρα, το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας», ένα πρωτοπόρο χρηστικό βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης. «Άκος» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θεραπεία. Θεραπεία σώματος και ψυχής. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και σε όσους αγαπάμε να μεταδώσουμε το μήνυμα της αξίας της πρόληψης.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να μην πάθετε ποτέ προστάτη

Οι 4 ιδανικές τροφές για την υγεία του προστάτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ