ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Επτά «ένοχα» σημάδια έλλειψης σιδήρου

Επτά «ένοχα» σημάδια έλλειψης σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις πιο κοινές μορφές διατροφικής ανεπάρκειας και ειδικά οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που βοηθάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Έτσι, χωρίς σίδηρο, σχεδόν κάθε λειτουργία του οργανισμού έχει προβλήματα και μπορεί αυτή η κατάσταση να οδηγήσει σε αναιμία.

Αν έχετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου και πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του:

Κόπωση/εξάντληση

Είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο να αναγνωριστεί. Η έλλειψη σιδήρου κάνει λιγότερο οξυγόνο να φτάνει στους ιστούς, με αποτέλεσμα το σώμα σας να στερείται της ενέργειας που χρειάζεται. Αν, εκτός από "κανονική" κόπωση, νιώθετε και αδυναμία, είστε περισσότερο οξύθυμοι, ή έχετε δυσκολία συγκέντρωσης, τότε μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου.

Είστε χλωμοί στο πρόσωπο

Η αιμοσφαιρίνη δίνει στο αίμα σας το κόκκινο χρώμα του και, έτσι, το δέρμα σας παίρνει τη γνωστή του ρόδινη απόχρωση. Αυτό σημαίνει ότι τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό στο δέρμα (ειδικά του προσώπου) και να μοιάζετε πιο χλωμοί στην όψη. Και ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματός σας, εάν το εσωτερικό των χειλιών σας, τα ούλα σας, και το εσωτερικό των κάτω βλεφάρων σας είναι λιγότερο κόκκινο από το συνηθισμένο, τότε μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου.

Σύνδρομο "ανήσυχου ποδιού"

Αν ανήκετε σε εκείνους που, όταν κάθονται, δεν σταματούν να κουνούν το πόδι τους, τότε ίσως έχετε πρόβλημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 15% των ατόμων με σύνδρομο "ανήσυχου ποδιού" έχει έλλειψη σιδήρου και μάλιστα όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα σιδήρου, τόσο πιο έντονο είναι το σύμπτωμα του συνδρόμου.

Συχνοί πονοκέφαλοι

Όταν το σώμα έχει έλλειψη σιδήρου, τότε βάζει ορισμένες προτεραιότητες, όπως το να στείλει όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο (μέσω του αίματος) στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου και να προκαλούνται πονοκέφαλοι.

Αισθάνεστε άγχος χωρίς κανέναν προφανή λόγο

Η έλλειψη οξυγόνου, η οποία είναι αποτέλεσμα του μειωμένου σιδήρου, επηρεάζει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο αυξάνει το στρες και θέτει το σώμα σε εγρήγορση.

Απώλεια μαλλιών

Η έλλειψη σιδήρου, ειδικά όταν εξελίσσεται σε αναιμία, μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Θέτει όλο το σώμα σε "κατάσταση επιβίωσης", με αποτέλεσμα να διοχετεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών σε αντίθεση με δευτερεύουσες λειτουργίες, όπως η συντήρηση και ανάπτυξη των μαλλιών.

Υποθυρεοειδισμός

Η έλλειψη σιδήρου επιβραδύνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και εμποδίζει τη θετική του συμβολή στον μεταβολισμό. Ο υποθυρεοειδισμός συχνά δεν διαγιγνώσκεται εγκαίρως (6 στους 10 ανθρώπους με υποθυρεοειδισμό δεν έχουν γνώση της κατάστασής τους). Αν παρατηρήσετε ότι έχετε χαμηλά επίπεδα ενέργειας, έχετε πάρει κιλά ή έχετε θερμοκρασία σώματος χαμηλότερη από τους 36,6°C τότε είναι σώφρον να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

Φλέματα: Τι δείχνει το χρώμα τους για την υγεία σας

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε υπογλυκαιμία

Πού οφείλεται η άσχημη μυρωδιά από τα γεννητικά όργανα

Nεφρική ανεπάρκεια: Ποιες είναι οι πρώιμες ενδείξεις

BEST OF NETWORK

Lockdown: Μόνοι στο σπίτι – Έτσι θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Κορονοϊός: Το σχέδιο για άνοιγμα εστίασης - Πώς οι πολίτες θα βγουν στην «αρένα» της διασκέδασης;

ΟΑΕΔ - Δώρο Χριστουγέννων 2020: Νωρίτερα από ποτέ η πληρωμή στους δικαιούχους

Στρατός Ξηράς: «Κλειδώνει» Έβρο και νησιά με νέα τεθωρακισμένα - Ποια είναι τα M1117 και τα Bradley

Εξαδάκτυλος στο Νewsbomb.gr: «Κλειδί» τα σχολεία στην εξάπλωση του κορονοϊού – Τι πρέπει να γίνει

Επίδομα 800 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι - Αναλυτικά τα ποσά

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Επτά ερωτήσεις - απαντήσεις από την ΑΑΔΕ για την πληρωμή τους

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Κορονοϊός: Πότε και πώς θα ανοίξει η εστίαση - Τα τραπεζοκαθίσματα και το ωράριο

Καιρός Αρναούτογλου: Η χειρότερη ανομβρία των τελευταίων 40 ετών. Πού θα συνεχιστεί;

Σεξ: Τελικά ποια είναι η ιδανική διάρκεια για μία γυναίκα;

GNTM 3 - Edward: Γιατί έχουν γίνει έξαλλοι οι χρήστες των social media;