ΥΓΕΙΑ

Τροφική δηλητηρίαση VS. Τροφική αλλεργία

Οι περισσότεροι άνθρωποι συγχέουν τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης με αυτά της τροφικής αλλεργίας, λόγω της ομοιότητάς τους.

Τροφική δηλητηρίαση VS. Τροφική αλλεργία

Πόνοι στην κοιλιά, εμετοί και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, είναι κάποιες από τις σωματικές αντιδράσεις που συνοδεύουν και τις δύο περιπτώσεις.

Πότε όμως πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση και πότε για αλλεργία για κάποια τροφή;

Η αλήθεια είναι ότι μόλις το 3% των ενηλίκων και 6%-8% των παιδιών πάσχουν από πραγματική τροφική αλλεργία.

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας εκδηλώνονται μέσα σε λίγα λεπτά έως μία ώρα από την κατανάλωση τροφής. Μπορεί αρχικά να βιώνεται ως φαγούρα στο στόμα και δυσκολία στην κατάποση και την αναπνοή.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της πέψης στο στομάχι και τα έντερα, εμφανίζονται ναυτία, έμετος, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Καθώς το αλλεργιογόνο εισέρχεται στη κυκλοφορία του αίματος φτάνει στο δέρμα και στους αεραγωγούς προκαλώντας εξάνθημα και άσθμα αντίστοιχα.

Καθώς το αλλεργιογόνο κυκλοφορεί στον οργανισμό μέσω των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να παρατηρηθεί ζάλη, αδυναμία και αναφυλαξία. Αναφυλαξία είναι η απότομη πτώση της πίεσης και μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας είναι αυτά που πολλές φορές συγχέονται με τα συμπτώματα άλλων διαταραχών.

Για παράδειγμα η τροφική δηλητηρίαση συχνά συγχέεται επειδή εμφανίζεται με κοιλιακό άλγος, διαρροϊκές κενώσεις και εμετούς. Η δυσανεξία στη λακτόζη, δηλαδή η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη (που βρίσκεται στο γάλα) επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους.

Τα συμπτώματα της διαταραχής περιλαμβάνουν διάρροια, φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά. Στην κοιλιοκάκη (ή δυσανεξία στη γλουτένη) η γλουτένη των τροφίμων οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.

Έτσι εμφανίζονται διάρροια, κράμπες του εντέρου και φούσκωμα.

Αρκετές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος εμφανίζονται με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός, διάρροια και κοιλιακό πόνο, οι οποίες μερικές φορές προκαλούνται από τις τροφές.

Ως εκ τούτου μπορεί να μοιάζουν με τροφική αλλεργία, όπως για παράδειγμα το πεπτικό έλκος, οι πέτρες στη χολή, η δυσπεψία και η νόσος Crohn.

Διαβάστε επίσης:

Γαστρεντερίτιδα: Τι να προσέχετε και τι συμπτώματα έχει

SOS: Πώς θα καταλάβετε αν φράζουν οι αρτηρίες σας