ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Γρίπη στην εγκυμοσύνη: Εμβολιασμός και θεραπεία

Γρίπη στην εγκυμοσύνη: Εμβολιασμός και θεραπεία

Η εποχική γρίπη αναμένεται να "χτυπήσει" σύντομα και οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές που σχετίζονται με αυτή και απειλούν την υγεία των ίδιων και των παιδιών που κυοφορούν.

Οι έγκυες γυναίκες συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών που σχετίζονται με την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της δρ Denise Jamieson, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, στη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τις κάνουν πιο επιρρεπείς σε σοβαρή ασθένεια, σε νοσηλεία, ακόμη και στο θάνατο από τη γρίπη.

Εμβολιασμός κατά της γρίπης στην εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες συχνά δεν γνωρίζουν τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τα μωρά τους. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνει ότι όλοι οι άνθρωποι άνω των 6 μηνών πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης κάθε χρόνο.

Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προστασία που διατίθεται σήμερα κατά της γρίπης. Το εμβόλιο κατά της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο μιας εγκύου γυναίκας για λοίμωξη από γρίπη, αλλά και τον κίνδυνο για να αρρωστήσει το μωρό της από γρίπη κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της ζωής του, όταν και είναι ακόμα πάρα πολύ μικρό για να κάνει το εμβόλιο.

Έρευνες έδειξαν ότι ο εμβολιασμός της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να μειώσει την εμφάνιση άλλων καταστάσεων, όπως ο πρόωρος τοκετός.

Θεραπεία της γρίπης στην εγκυμοσύνη

Εάν μια έγκυος γυναίκα αρρωστήσει από γρίπη, είναι σημαντικό να ακολουθήσει άμεση αντιική θεραπεία. Οι έγκυες γυναίκες με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να ακολουθήσουν τη θεραπεία που θα τους συστήσει ο προσωπικός τους γιατρός το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από το τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το οποίο διανύουν. Οι έγκυες γυναίκες συνιστάται να λαμβάνουν την ίδια αντιιική δοσολογία με τις μη-εγκύους γυναίκες.

Ιδανικά, η αντιική θεραπεία πρέπει να αρχίσει εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Για το λόγο αυτό, οι έγκυες γυναίκες με συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αναζητούν περίθαλψη νωρίς στη διάρκεια της νόσου.

Ωστόσο, η θεραπεία των εγκύων γυναικών φαίνεται να είναι αποτελεσματική ακόμη και όταν αρχίζει περισσότερο από 48 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη του δέρματος: Ποια ασθένεια είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πρησμένοι λεμφαδένες: Ποια προβλήματα υγείας φανερώνουν - Πότε να ανησυχήσετε

Το εμβόλιο της γρίπης σώζει ζωές και εξοικονομεί χρήματα

Γρίπη ή κρυολόγημα; Οι βασικές διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

BEST OF NETWORK

Lockdown: Πότε θα αρθούν τα μέτρα - Πώς θα «ανοίξουν» σχολεία, καταστήματα - Τι θα ισχύει με τα SMS

Ερντογάν: Έτσι «λαδώνει» τους Ευρωπαίους – Μοιραία για τον Ελληνισμό η Ε.Ε. της Γερμανίας

Όλα τα μυστικά για τις τραπεζικές θυρίδες – Τι διδάσκει το colpo grosso του Ψυχικού

Lockdown: «Βόμβα» Πέτσα - Απαγόρευση κυκλοφορίας και τα Χριστούγεννα

Καιρός - Αρναούτογλου: Ερχονται διαδοχικά βαρομετρικά και ψυχρή εισβολή

Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 29/11 έως 05/12: Πολύς ντόρος για το τίποτα!

Όλγα Φαρμάκη: Η αποκλειστική συνέντευξη για την εγκυμοσύνη της και το Survivor

Eφαρμογή έπος: Dating app αποκλειστικά για όσους δεν έχουν μαλλί!

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο (εικόνες)

Προσοχή! Εχετε κάποιο από αυτά τα 10 passwords; Αλλάξτε το αμέσως (vid)

Αγγλικά: Για ποιο λόγο είναι η κυρίαρχη γλώσσα του κόσμου;

Η Σολωμού είπε δημόσια αυτό που όλοι σκεφτόμαστε για τα Χριστούγεννα 2020