ΥΓΕΙΑ

Συχνά γυναικεία προβλήματα «κάτω από τη ζώνη»

Μια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε είδους ενοχλήσεις, ήπιους ή ισχυρότερους πόνους και παράξενα συμπτώματα ή διαταραχές με την περίοδό της που δεν μπορεί να ερμηνεύσει.

Συχνά γυναικεία προβλήματα «κάτω από τη ζώνη»

Πολλά από τα προβλήματα αυτά είναι εύκολο να εξηγηθούν και να αντιμετωπιστούν, αρκεί να βρεθεί άμεσα η αιτία του προβλήματος.

Δείτε ποια είναι τα συχνότερα από αυτά και τι πρέπει να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε.

1. Κολπίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή στον κόλπο λόγω ερεθισμού ή λοίμωξης. Τυπικά συμπτώματα της κολπίτιδας είναι η έκκριση δύσοσμων υγρών, η φαγούρα και το τσούξιμο. Η κολπίτιδα μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη από μύκητα ή από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των βακτηρίων του κόλπου. Η κολπίτιδα είναι συχνή σε εγκύους και γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, καθώς οι ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να διαταράξουν τη μικροχλωρίδα των γεννητικών οργάνων. Άλλα συνοδά συμπτώματα της κολπίτιδας είναι ο πόνος στο σεξ και η μικρή αιμορραγία από τον κόλπο. Επιβάλλεται να διαχωριστεί αν η κολπίτιδα οφείλεται σε μύκητα ή βακτήριο, καθώς σε καθεμιά από τις δύο περιπτώσεις απαιτείται διαφορετική φαρμακευτική αγωγή.

2. Κολπική ξηρότητα

Στις γυναίκες κάτω των 35 ετών, οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων. Όταν τα οιστρογόνα είναι μειωμένα, οι ιστοί του κόλπου γίνονται πιο λεπτοί και δε λιπαίνονται επαρκώς. Αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιπτώσεις η φαγούρα στον κόλπο, το τσούξιμο και η ελαφριά αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή. Ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει ειδική ενυδατική λοσιόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

3. Ίνωμα

Πρόκειται για μη καρκινική αλλοίωση και είναι αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης διαίρεσης ενός μεμονωμένου κυττάρου στο τοίχωμα της μήτρας. Η ορμόνη προγεστερόνη συχνά προωθεί το σχηματισμό ενός ινώματος. Εάν το ίνωμα έχει αναπτυχθεί αρκετά, η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει πόνο στα γεννητικά όργανα και κατά τη διάρκεια του σεξ, να έχει συχνουρία ή εκτεταμένη αιμορραγία στην περίοδο. Συνήθως τα ινώματα συρρικνώνονται από μόνα τους. Εάν όμως τα συμπτώματα που προκαλούν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

4. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση εκδηλώνεται όταν ιστός που κανονικά περιβάλλει το τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) προεκβάλλει εκτός μήτρας και φτάνει ως τις ωοθήκες, το έντερο ή γενικότερα εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της πυέλου. Τυπικό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ο ισχυρός πόνος κατά την περίοδο. Είναι επίσης πιθανό η γυναίκα να πονά κατά τη διάρκεια του σεξ ή κατά την ενούρηση. Η ενδομητρίωση αντιμετωπίζεται είτε με τη φαρμακευτική αγωγή είτε με τη χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Αθώο ή σοβαρό σύμπτωμα;
Δείτε τι προκαλεί τον πόνο στα γεννητικά όργανα όταν κάνετε σεξ
Τι πρέπει να αποκαλύψει κάθε γυναίκα στο γυναικολόγο της