ΥΓΕΙΑ

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Αθώο ή σοβαρό σύμπτωμα;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η φαγούρα στα γυναικεία ή τα ανδρικά γεννητικά όργανα οφείλεται σε λοίμωξη από κάποιο μύκητα, βακτήριο, ιό ή παράσιτο. Η δυσφορία όμως μπορεί να οφείλεται και σε άλλη, λιγότερο σοβαρή αιτία.

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Αθώο ή σοβαρό σύμπτωμα;

Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες, ανάλογα με τα συμπτώματα που συνοδεύουν την ενοχλητική φαγούρα.

Για γυναίκες

- Κολπική μυκητίαση
Οφείλεται συνήθως σε λοίμωξη από το μικροοργανισμό Candida albicans. Εκτός από τη φαγούρα, η λοίμωξη εκδηλώνεται με το τσούξιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, την έκκριση υγρών και τον πόνο κατά την ενούρηση.

- Βακτηριακή κολπίτιδα
Οφείλεται σε υπέρμετρη ανάπτυξη/ανισορροπία των βακτηρίων που υπάρχουν στον κόλπο της γυναίκας. Είναι η πιο συνηθισμένη κολπική λοίμωξη. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κολπίτιδας είναι η έκκριση δύσοσμων υγρών.

- Εμμηνόπαυση
Οι γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων λόγω ορμονικών μεταβολών (στα επίπεδα των οιστρογόνων). Καθώς η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται, τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται όλο και πιο λεπτά, γι' αυτό και εμφανίζεται η φαγούρα.

Για άνδρες και γυναίκες

- Έρπης γεννητικών οργάνων
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων ανήκει στα ΣΜΝ και οφείλεται σε λοίμωξη από τον ερπητοϊό HSV. Υπάρχουν δύο τύποι HSV: ο HSV-1 συνδέεται συνήθως με τον επιχείλιο έρπητα, ενώ ο HSV-2 συνδέεται συνήθως με τις δερματικές αλλοιώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

- Κονδυλώματα
Οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι HPV. Από αυτούς, περισσότεροι από 40 προσβάλλουν την πρωκτογεννητική οδό και προκαλούν τα κονδυλώματα.

- Χλαμύδια
Είναι ένα σύνηθες Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα που οφείλεται στο βακτήριο Chlamydia trachomatis. Τα χλαμύδια μοιάζουν με τη γονόρροια ως προς τα συμπτώματα και τον τρόπο μετάδοσης.

- Γονόρροια
Πρόκειται για λοίμωξη από το βακτήριο Neisseria gonorrheae, το οποίο μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Το βακτήριο δε μεταδίδεται από τη λεκάνη τις τουαλέτας ή το πόμολο μιας πόρτας σε κοινόχρηστο χώρο, όπως πολλοί πιστεύουν. Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

- Τριχομονίαση
Πρόκειται για ΣΜΝ που οφείλεται σε παράσιτο. Αρκετοί από αυτούς που προσβάλλονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα.

- Λοίμωξη από εντερικό παράσιτο
Η λοίμωξη οφείλεται σε παράσιτα που ζουν και αναπαράγονται στο γαστρεντερικό αλλά και την πρωκτογεννητική περιοχή.

- Αλλεργία
Από χημικές ουσίες που βρίσκονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά, στο χαρτί τουαλέτας, σε αφρόλουτρα ή αφρούς ξυρίσματος.

Διαβάστε επίσης:

Μύκητες γεννητικών οργάνων: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν
Έρπης γεννητικών οργάνων: Τα ένοχα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Τα "ένοχα" σημάδια που φανερώνουν κονδυλώματα