ΥΓΕΙΑ

SOS: Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πνευμονία

Είστε σίγουροι ότι το βαρύ κρυολόγημα που έχετε δεν είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό; Η πνευμονία είναι μια μόλυνση των πνευμόνων που μπορεί να αποδειχτεί πολύ σοβαρή και να αποτελέσει έναυσμα για περισσότερες ασθένειες, αφού εξασθενεί σημαντικά τον οργανισμό και τον κάνει ευάλωτο σε άλλους ιούς.

SOS: Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πνευμονία

Εκδηλώνεται με έντονο βήχα, υψηλό πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η πνευμονία μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι.

Τις περισσότερες φορές περνάει μετά από 2 έως 3 εβδομάδες. Αλλά οι ηλικιωμένοι, τα μωρά και τα άτομα με άλλες ασθένειες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τη ζωή τους και μπορεί να κριθεί απαραίτητο να νοσηλευτούν.

Η πνευμονία προκαλείται από βακτήρια ή ιούς και ξεκινάει όταν τα εισπνεύσετε. Είναι πιο πιθανό να πάθετε πνευμονία μετά από ένα έντονο κρυολόγημα ή γρίπη. Αυτές οι ασθένειες καθιστούν δύσκολο για τους πνεύμονές σας να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη, έτσι είναι πιο εύκολο να πάθετε πνευμονία. Μια χρόνια ασθένεια, όπως το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης, αυξάνουν την πιθανότητα πνευμονίας.

Τα συμπτώματα της πνευμονίας περιλαμβάνουν:

-Βήχας. Είναι επίσης πιθανό να φτύνετε βλέννα (πτύελα) από τους πνεύμονές σας όταν βήχετε. Η βλέννα μπορεί να έχει χρώμα καφετί ή πράσινο ή και να έχει και λίγο αίμα.

-Πυρετός

-Γρήγορη αναπνοή και δύσπνοια

-Ρίγη που σας προκαλούν τρέμουλο σε όλο το σώμα και τριγμό στα δόντια

-Πόνος στο στήθος που συχνά χειροτερεύει όταν βήχετε ή κατά την εισπνοή

-Ταχυκαρδία

-Αίσθημα μεγάλης κόπωσης ή αδυναμίας

-Ναυτία και έμετος

-Διάρροια

Οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να έχουν διαφορετικά, λιγότερα ή ηπιότερα συμπτώματα. Είναι πιθανό να μην αναπτύξουν πυρετό. Ή μπορεί να έχουν βήχα, αλλά να μην συνοδεύεται από βλέννα. Η κύρια ένδειξη της πνευμονίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να είναι μια αλλαγή στην πνευματική τους κατάσταση. Η σύγχυση ή το παραλήρημα είναι συχνά φαινόμενα σε αυτές τις περιπτώσεις. Ή, αν έχουν ήδη μια ασθένεια των πνευμόνων, η νόσος μπορεί να επιδεινωθεί.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από ιούς (ιογενής πνευμονία) είναι τα ίδια με εκείνα που προκαλούνται από βακτήρια. Αλλά μπορεί να εμφανιστούν με καθυστέρηση και συχνά δεν είναι τόσο προφανή ή τόσο έντονα.

Διαβάστε επίσης:

Ακράτεια ούρων: Ποιες παθήσεις την προκαλούν;

Κύστη ήπατος: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Δείτε αν κινδυνεύετε από καρδιακή ανακοπή

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Αθώο ή σοβαρό σύμπτωμα;