ΥΓΕΙΑ

Προσοχή! Από τι κινδυνεύετε αν ανάβετε τζάκι στο σπίτι

Εκτός από τον κίνδυνο της βεβαρημένης ατμόσφαιρας στην πόλη, οι κίνδυνοι που διατρέχει η υγεία όλων από την καύση ξύλου σε εσωτερικό χώρο, όπως είναι το τζάκι ή η ξυλόσομπα, είναι πολύ σημαντικοί και απαιτούν μεγάλη προσοχή.

Προσοχή! Από τι κινδυνεύετε αν ανάβετε τζάκι στο σπίτι

Είναι απαραίτητη η σωστή απαγωγή του καπνού (καμινάδα, εξαερισμός κλπ) και η σωστή οξυγόνωση και εξαερισμός του χώρου όπου γίνεται η καύση των ξύλων.

Οι φυσικές και χημικές ιδιότητες των αιωρούμενων σωματιδίων από την καύση των ξύλων έχουν μεγάλη επιρροή στο πώς τα σωματίδια αυτά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Η επιδείνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και των αναπνευστικών νόσων, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, είναι οι κύριες ανησυχίες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Environment and Human Helath Inc. πρέπει να γνωρίζουμε τα ακόλουθα σχετικά με την καύση ξύλων στο σπίτι:

-Τα συστατικά του καπνού από την καύση ξύλου και τσιγάρου είναι αρκετά παρόμοια και πολλά συστατικά και των δύο είναι καρκινογόνα. Ο καπνός από την καύση ξύλου περιέχει λεπτά σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, διοξείδιο του θείου και διάφορα ερεθιστικά αέρια όπως οξείδια του αζώτου που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους πνεύμονες. Ο καπνός από την καύση ξύλου περιέχει επίσης χημικά που είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) και οι διοξίνες.

-Ο καπνός από την καύση του ξύλου μπορεί να επηρεάσει την κανονική ανάπτυξη των πνευμόνων σε βρέφη και παιδιά. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο στα παιδιά για ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού όπως βρογχίτιδα και πνευμονία.

-Η παρατεταμένη έκθεση σε καπνό από την καύση ξύλου μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βλάψει το στρώμα των κυττάρων στους πνεύμονες που προστατεύει και καθαρίζει τους αεραγωγούς.

-Ο καπνός από καύση ξύλων μπορεί να προκαλέσει βήχα, πονοκεφάλους και ερεθισμό στα μάτια και τον λαιμό σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

-Για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα άτομα με άσθμα, χρόνια αναπνευστική νόσο και άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, ο καπνός από την καύση ξύλου είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Ακόμη και η σύντομη έκθεση σε αυτόν μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

-Τα σωματίδια που παράγονται από την καύση ξύλου είναι τόσο μικρά ώστε δεν φιλτράρονται από την μύτη ή το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Έτσι καταλήγουν βαθιά στους πνεύμονες όπου παραμένουν ακόμα και για μήνες, προκαλώντας δομικές βλάβες και χημικές αλλαγές.

-Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα λεπτά σωματίδια που πάνε βαθιά μέσα στους πνεύμονες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Στα άτομα με καρδιακή νόσο, ακόμη και η μικρή έκθεση σε αυτά τα σωματίδια έχει συνδεθεί με αυξημένες καρδιακές προσβολές και αρρυθμίες. Εάν έχετε καρδιακή νόσο, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορεί να σας προκαλέσουν πόνο στο στήθος, ταχυπαλμία, δύσπνοια και κόπωση.

Διαβάστε επίσης:

Στένωση αορτής: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Δυσκοιλιότητα: Ένα παράδοξο τρικ για να τη νικήσετε

Δείτε αν κινδυνεύετε από καρδιακή ανακοπή

Υπερκόπωση: Δείτε τα σημάδια και λάβετε τα μέτρα σας

Τεστ αχρωματοψίας: Είστε βέβαιοι ότι βλέπετε όλα τα χρώματα;