ΥΓΕΙΑ

Πόνος στη μέση: Πιθανές αιτίες κι αντιμετώπιση

Η οσφυαλγία είναι ο πιο συχνός πόνος παγκοσμίως. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό κάποια στιγμή να αισθανθείτε ότι σας έπιασε ένας πόνος στη μέση.

Πόνος στη μέση: Πιθανές αιτίες κι αντιμετώπιση

Οι λόγοι που επιβαρύνουν τη μέση είναι πάρα πολλοί. Μεταξύ αυτών η καθιστική ζωή, η λάθος στάση του σώματος, τα παραπανίσια κιλά, μια απότομη κίνηση.

Ειδικά ο ξαφνικός έντονος πόνος στη μέση οφείλεται σε μια απότομη κίνηση ή στην κακή στάση σώματος, μπορεί όμως να αποτελεί και σύμπτωμα κάποιας πάθησης, όπως η δισκοκήλη, η σπονδυλοαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Αν ταλαιπωρείστε από έντονους πόνους στη μέση, πρέπει να επισκεφτείτε ορθοπεδικό, ο οποίος θα σας ζητήσει σε πρώτη φάση να κάνετε ακτινογραφία. Αν χρειαστεί, θα ακολουθήσει η αξονική και η μαγνητική.

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με την αιτία του πόνου, θα γίνει και η επιλογή μεταξύ ζεστού και κρύου επιθέματος. Αν ο πόνος στη μέση οφείλεται σε μυϊκό σπασμό, δηλαδή ο μυς είναι σκληρός και άκαμπτος, θα σας ανακουφίσει ένα ζεστό επίθεμα, όπως μια θερμοφόρα. Αντίθετα, η ζέστη επιδεινώνει τον πόνο που οφείλεται σε χρόνιες φλεγμονές, όπως η αρθρίτιδα.

Μασάζ

Είναι ο πιο απλός τρόπος να ανακουφιστείτε από τον πόνο, όταν αυτός οφείλεται σε μυϊκό πιάσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιδικό λάδι, αντιφλεγμονώδεις κρέμες με τοπική δράση ή θερμαντικές κρέμες.

Αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά

Ανεξάρτητα από την αιτία του πόνου, τα παυσίπονα και τα αντιφλεγονώδη χάπια προσφέρουν ανακούφιση.

Η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση του πόνου είναι η παρακεταμόλη. Αν δεν ανακουφιστείτε με τα απλά αναλγητικά, περνάτε στα μυοχαλαρωτικά. Τρίτη επιλογή αποτελούν τα αντιφλεγμονώδη, όταν δεν υπάρχει αποτέλεσμα με τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ασπιρίνη, ιβουπροφένη, νιμεσουλίδη) ανακουφίζουν από τον πόνο. Όλα τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Φυσικοθεραπεία

Στην οξεία φάση του πόνου μπορεί να εφαρμοστεί η αναλγητική-αντιφλεγμονώδης μορφή της φυσικοθεραπείας, που βοηθάει στη χαλάρωση των μυών της μέσης με μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, διαθερμίες και υπερήχους. Όταν περάσει η κρίση, μπορείτε να κάνετε κινησιοθεραπεία με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή.

Η λύση του χειρουργείου αποτελεί την έσχατη επιλογή του ειδικού, αφού έχει εξαντληθεί κάθε προσπάθεια ανακούφισης του ασθενούς με συντηρητική αγωγή και πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, αφού η επέμβαση δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα παρουσιάσει στο μέλλον πρόβλημα στη μέση.

Απαραίτητη είναι η επέμβαση σε ανθρώπους με σοβαρή νευρολογική δυσλειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στα νεφρά: Ποια προβλήματα μαρτυρά...

Μουδιάζει το μικρό δάχτυλο του χεριού; Τι μπορεί να σημαίνει