ΥΓΕΙΑ

Χημικές ουσίες επηρεάζουν αρνητικά τη νοημοσύνη του παιδιού από εμβρυϊκό στάδιο

Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της κύησης εκτίθενται σε φθαλικές ενώσεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο ΡLoS One.

Χημικές ουσίες επηρεάζουν αρνητικά τη νοημοσύνη του παιδιού από εμβρυϊκό στάδιο

Οι ενώσεις DnBP και DiBP εμπεριέχονται σε μια μεγάλη γκάμα καταναλωτικών προϊόντων, από πλαστικά έως καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας (σαπούνια, σπρέι μαλλιών, κραγιόν, βαφές νυχιών κ.α.), χωρίς να αναφέρονται πάντα στις συσκευασίες των προϊόντων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παμ Φάκτορ-Λίτβακ, παρακολούθησαν 328 γυναίκες και τα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα, εκτίμησαν τον βαθμό έκθεσης των γυναικών σε τέσσερις φθαλικές ενώσεις κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, οπότε και η ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου είναι πιο αισθητή.

Ο δείκτης νοημοσύνης τους αξιολογήθηκε ξανά όταν τα παιδιά ήταν πλέον επτά ετών.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν εκτεθεί περισσότερο σε δύο κυρίως χημικές ουσίες (DnBP και DiBP), είχαν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης κατά 6,6 και 7,6 μονάδες αντίστοιχα, σε σχέση με τα παιδιά των μητέρων που είχαν την μικρότερη επιβάρυνση από τις ίδιες ουσίες.

Μάλιστα, εκτός από τον μικρότερο γενικό δείκτη νοημοσύνης, τα παιδιά αυτά εμφάνιζαν χειρότερες επιδόσεις σε επιμέρους δείκτες, όπως η μνήμη, η αντίληψη και η ταχύτητα της σκέψης.

«Οι έγκυες εκτίθενται σε φθαλικές ενώσεις σχεδόν καθημερινά, συχνά σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με σημαντικά μειωμένη νοημοσύνη των παιδιών. Μια υστέρηση της τάξης των έξι έως επτά μονάδων στο δείκτη νοημοσύνης, μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στις σχολικές επιδόσεις και στις επαγγελματικές προοπτικές ενός παιδιού», επισημαίνεται στη μελέτη.

Τι συμβουλεύουν οι ερευνητές

Καθώς η πλήρης αποφυγή των φθαλικών ενώσεων θεωρείται αδύνατη, οι ερευνητές συμβουλεύουν τις εγκύους, καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

να αποθηκεύουν τα τρόφιμα σε γυάλινα και όχι σε πλαστικά σκεύη

να αποφεύγουν να ζεσταίνουν σε φούρνους μικροκυμάτων φαγητά μέσα σε πλαστικές συσκευασίες και

να αποφεύγουν τα προϊόντα καθαρισμού και αρωματισμού και επίσης τα ανακυκλωμένα πλαστικά.