ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μέχρι και το περιτύλιγμα στο fast food ενέχει κίνδυνο: Δείτε τι ανακάλυψαν

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι φθαλικές ενώσεις (χημικές ουσίες στα πλαστικά) μπορούν να διαρρεύσουν από τα περιτυλίγματα των προϊόντων και ακόμη και από τα πλαστικά γάντια που φορούν οι χειριστές τροφίμων.

Μέχρι και το περιτύλιγμα στο fast food ενέχει κίνδυνο: Δείτε τι ανακάλυψαν
Bigstock

Εάν καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να βλάψουν το έμβρυο, προειδοποιούν οι ερευνητές.

“Αυτές τις χημικές ουσίες, μπορεί να διαπεράσουν τον πλακούντα της εγκύου και να εισέλθουν στην εμβρυϊκή κυκλοφορία, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Sheela Sathyanarayana, παιδίατρος στο UW Medicine και ερευνήτρια στο Παιδικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Σιάτλ.

Η ίδια και οι συνεργάτες της σημείωσαν ότι οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στο έμβρυο. Το οξειδωτικό στρες είναι μια επιβλαβής χημική ανισορροπία στο σώμα.

Παλαιότερες έρευνες είχαν συνδέσει την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης και διαταραχών στην παιδική ηλικία όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International, εξέτασε δεδομένα από 1.031 εγκύους που συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή μελέτη ψυχικής ανάπτυξης και μάθησης μεταξύ 2006 και 2011. Τα επίπεδα φθαλικών αλάτων μετρήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο των συμμετεχόντων.

Κατά μέσο όρο, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν το 39% της δίαιτας των συμμετεχόντων. Κάθε αύξηση κατά 10% στην αναλογία υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με 13% υψηλότερο επίπεδο δι(2-αιθυλεξυλ) φθαλικού εστέρα, μιας από τις πιο κοινές και επιβλαβείς φθαλικές ενώσεις.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό από ουσίες που εξάγονται από άλλες τροφές, όπως έλαια, ζάχαρη και άμυλο.

Οι εταιρείες τροφίμων προσθέτουν χημικά και συντηρητικά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους ή να τα κάνουν πιο ελκυστικά. Οι ερευνητές ανέφεραν τα συσκευασμένα μείγματα κέικ, τις τηγανητές πατάτες, τα ψωμάκια χάμπουργκερ και τα αναψυκτικά ως τέτοια παραδείγματα.

Η ιδιαιτερότητα με τα fast food

Ωστόσο, όσον αφορά το γρήγορο φαγητό, τα γάντια που φορούν οι εργαζόμενοι και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην προετοιμασία, την αποθήκευση και το σερβίρισμα μπορεί να είναι οι κύριες πηγές έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις, σύμφωνα με την μελέτη.

Ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, Brennan Baker, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο της δρ. Sathyanarayana, είπε ότι τόσο τα κατεψυγμένα όσο και τα φρέσκα συστατικά επηρεάζονται από αυτές τις μεθόδους παραγωγής και σερβιρίσματος των τελικών προϊόντων fast food.

“Δεν κατηγορούμε τις εγκύους με αυτήν την έρευνα. Εγκαλούμε τους κατασκευαστές και τους νομοθέτες να προσφέρουν άλλες λύσεις στη διαδικασία, οι οποίες δεν θα είναι επιβλαβείς”.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια σχέση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις και οικονομικών ζητημάτων. Ο κίνδυνος των εγκύων μπορεί να οφείλεται σε οικονομικές δυσκολίες και στη διαβίωση σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινά, φρέσκα τρόφιμα, είπαν.

Κάλεσαν τους αξιωματούχους των κλάδων εστίασης και υγείας να ρυθμίσουν τη σύνθεση των συσκευασιών των τροφίμων και των γαντιών που μπορούν να χρησιμοποιούν οι χειριστές αυτών.

Γενικότερα, η δρ. Sathyanarayana προτρέπει τις έγκυες να αποφεύγουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (όπως τα fast food) και να αναζητούν φρούτα, λαχανικά και άπαχα κρέατα.

“Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες. Ψάξτε για τον μικρότερο αριθμό συστατικών και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να κατανοήσετε τα συστατικά. Αυτό ισχύει ακόμη και για τρόφιμα, που θεωρείτε υγιεινά, όπως οι μπάρες πρωινού”, είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: healthday.com