ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι κρίσεις αλλεργίας είναι πιο έντονες στις γυναίκες

Οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές στον πόνο και ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες, φαίνεται όμως ότι μειονεκτούν όσον αφορά τις αλλεργίες.

Γιατί οι κρίσεις αλλεργίας είναι πιο έντονες στις γυναίκες

Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους λόγω αναφυλαξίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αλλεργική αντίδραση που θα εκδηλώσει το άτομο εξαρτάται από τα επίπεδα έκθεσης στο αλλεργιογόνο, την ανοχή του ατόμου στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο αλλά και τα επίπεδα των οιστρογόνων, των βασικών ορμονών που υπάρχουν στο γυναικείο οργανισμό.

Τα ευρήματα των ερευνητών υπέδειξαν πως η οιστραδιόλη, ένας τύπος οιστρογόνου, αυξάνει τα επίπεδα χημικών ουσιών που πυροδοτούν τη θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση. Η διαπίστωση αυτή φαίνεται να εξηγεί γιατί οι άντρες δεν κινδυνεύουν τόσο να καταλήξουν στα επείγοντα λόγω σοβαρής κρίσης αναφυλαξίας.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Allergy and Clinical Immunology και βασίστηκε σε δοκιμές σε ποντίκια.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να επιβεβαιώσουν ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον άνθρωπο και στη συνέχεια να παρασκευάσουν ειδικά φάρμακα που θα αποτρέπουν τη θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση στις γυναίκες.