ΥΓΕΙΑ

Τα σχολεία ανοίγουν ξανά: Ποιες ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονιών που έχουν παιδιά στο σχολείο, είναι οι ιώσεις που κυκλοφορούν τον χειμώνα και μεταδίδονται από το ένα παιδί στο άλλο.

Τα σχολεία ανοίγουν ξανά: Ποιες ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση

Η έντονη υγρασία του χειμώνα σε συνδυασμό με τους κλειστούς χώρους των σχολικών αιθουσών, καθιστούν τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς ιδανικούς χώρους για τη μετάδοση ιώσεων.

Ειδικά τα παιδάκια που πάνε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα, γιατί ο οργανισμός τους δεν έχει ακόμη έλθει σε επαφή με πολλούς ιούς και είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητος. Έτσι, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν κάτι να το μεταφέρουν σε άλλα παιδιά και στη συνέχεια στο σπίτι τους.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι οι ιώσεις είναι περαστικές και δεν πρέπει να σας ανησυχούν.

Όπως επισημαίνει στο onmed.gr η παιδίατρος Ελένη Αστρά, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση οι ιώσεις της γρίπης. Τα συμπτώματα είναι προβλήματα του αναπνευστικού, βήχας, καταρροή και πυρετός.

Πολύ συχνές είναι επίσης οι ωτίτιδες και η βρογχίτιδα.

Σύμφωνα με την κυρία Αστρά, παρατηρείται επίσης έξαρση της γαστρεντερίτιδας, τα βασικά συμπτώματα της οποίας είναι ο εμετός και η διάρροια.

Στα παιδιά μικρότερων ηλικιών, κάτω των 2 ετών ή ακόμη και κάτω του ενός έτους, παρατηρείται έξαρση της βρογχιολίτιδας. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους γονείς γιατί τα παιδάκια εμφανίζουν δύσπνοια και πολλά από αυτά χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Τέλος, παρατηρούνται σποραδικά κρούσματα οστρακιάς.

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη: 5 απλά tips για να την αποφύγετε!

Μόνο 2 στους 10 Έλληνες έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης φέτος