ΥΓΕΙΑ

Επιχείλιος έρπης: Πώς να αποφύγετε τις εξάρσεις

Τα εξανθήματα γύρω από τα χείλη εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από τον απλό έρπη (HSV 1). Μετά τη λοίμωξη, ο ιός παραμένει διά παντός στο σώμα, είναι όμως αδρανής μέσα στα νευρικά κύτταρα. Κατά καιρούς, μπορεί να παρατηρηθούν εξάρσεις, γι' αυτό και εμφανίζονται ξανά τα εξανθήματα.

Επιχείλιος έρπης: Πώς να αποφύγετε τις εξάρσεις

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τον ιό. Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένοι παράγοντες πυροδοτούν τις εξάρσεις του ιού. Μερικοί από αυτούς είναι η κόπωση, το στρες, το κρυολόγημα και η έκθεση στον ήλιο.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τις εξάρσεις ή να τις αντιμετωπίσετε άμεσα μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια.

1. Το αμινοξύ λυσίνη έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της επανεμφάνισης του επιχείλιου έρπη. Μπορείτε να παίρνετε προληπτικά 1.000mg την ημέρα ή να παίρνετε λυσίνη όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της κρίσης. Πρόκειται για ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που δεν προκαλεί παρενέργειες.

2. Το μελισσόχορτο (μελισσοβότανο) είναι ένα βότανο που επίσης βοηθά στην πρόληψη της έξαρσης του έρπη. Έχει αντι-ιική δράση ενάντια στον έρπη. Μπορείτε να το βράσετε και να το πιείτε ή να επαλείψετε μερικές σταγόνες επάνω στο δέρμα όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια.

3. Οι αντι-ιικές κρέμες, όπως αυτές που περιέχουν ακυκλοβίρη, βοηθούν στην άμεση αντιμετώπιση της κρίσης. Θα πρέπει να εφαρμόζονται αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα τουλάχιστον για τέσσερις με πέντε ημέρες.

4. Πρέπει το ανοσοποιητικό να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση για να αποφύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε ταχύτερα την έξαρση του έρπη. Πρέπει να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C, να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, να γυμναζόμαστε τακτικά, να κοιμόμαστε καλά και να αποφεύγουμε το στρες.

Διαβάστε επίσης:

Επιχείλιος έρπης: Η άγνωστη σχέση του με το στρες
Επιχείλιος έρπης: Πώς να τον διώξετε πιο γρήγορα
Επιχείλιος έρπης: Με ποια σοβαρή πάθηση συνδέεται