ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Επινεφριδική εξάντληση: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα

Επινεφριδική εξάντληση: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα

Η επινεφριδική εξάντληση ή κόπωση των επινεφριδίων (adrenal fatigue) είναι μια σχεδόν άγνωστη πάθηση που πλήττει τα επινεφρίδια, δηλαδή τους δύο ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται πάνω από κάθε νεφρό.

Όπως όλοι οι ενδοκρινείς αδένες, έτσι και τα επινεφρίδια εκκρίνουν ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος.

Η επινεφριδική εξάντληση αφορά σε ένα σύνολο ενδείξεων και συμπτωμάτων που οφείλονται στην κακή λειτουργία των επινεφριδίων. Είναι σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσμα του έντονου ή του χρόνιου στρες. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια ή μετά από μια οξεία ή χρόνια λοίμωξη, ιδιαίτερα λοίμωξη του αναπνευστικού (π.χ. γρίπη, βρογχίτιδα, πνευμονία).

Όπως υποδεικνύει και η ίδια η ονομασία της πάθησης, βασικό σύμπτωμα αποτελεί η έντονη κόπωση που δεν καταπολεμάται με τον ύπνο. Ένα άτομο που πάσχει από επινεφριδική εξάντληση μπορεί να μην εμφανίζει έκδηλα σημάδια κακής υγείας, ταλαιπωρείται όμως από ένα γενικό αίσθημα δυσφορίας και κακής διάθεσης. Ο καφές, τα ενεργειακά ποτά και άλλα αντίστοιχα διεγερτικά είναι στην περίπτωση αυτή απαραίτητα για να μπορεί το άτομο να αποδώσει καθημερινά.

Η επινεφριδική εξάντληση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, όμως στη συμβατική Ιατρική δεν αναγνωρίζεται επισήμως ως μεμονωμένη πάθηση.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενούς. Στις σοβαρές περιπτώσεις κόπωσης, η λειτουργία των επινεφριδίων είναι τόσο περιορισμένη που το άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να κινηθεί και να λειτουργήσει για περισσότερες από δύο ή τρεις ώρες την ημέρα.

Τα τυπικά συμπτώματα της επινεφριδικής εξάντλησης είναι τα εξής:

- Αναίτιο και επίμονο αίσθημα κόπωσης

- Χαμηλά επίπεδα ενέργειας το πρωί ακόμη και μετά από αρκετές ώρες ύπνου

- Ψυχολογική καταπόνηση και κακή διάθεση

- Δυσκολία ανάρρωσης έπειτα από ασθένεια και δυσκολία διαχείρισης του στρες

- Λιγούρες για γλυκά και αλμυρά σνακ

- Περισσότερη ενέργεια και εγρήγορση μετά τις 6 το απόγευμα

Σχετικά άρθρα:

Η κατάθλιψη είναι τόσο σωματική όσο και ψυχική νόσος
Δείτε τι σας συμβαίνει αν νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι
Κόπωση: Ποιες ασθένειες υποδεικνύει το ψυχοσωματικό σύμπτωμα

BEST OF NETWORK

PlusQueen