ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Βλέννα με αίμα από τη μύτη: Δείχνει υπέρταση, λοίμωξη ή καρκίνο;

Βλέννα με αίμα από τη μύτη: Δείχνει υπέρταση, λοίμωξη ή καρκίνο;

Η βλέννα που παράγεται στη ρινική κοιλότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού, καθώς διατηρεί τα ιγμόρεια ενυδατωμένα και βοηθά στην απομάκρυνση βλαβερών βακτηρίων και υπολειμμάτων.

Όταν είμαστε άρρωστοι, παράγεται περισσότερη βλέννα και φλέμα ώστε να απομακρυνθούν ταχύτερα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και τα περιττά νεκρά κύτταρα.

Όταν είμαστε υγιείς, η βλέννα που παράγεται στη μύτη είναι διαφανής. Τι σημαίνει όμως αν υπάρχουν σε αυτήν κηλίδες αίματος; Το σύμπτωμα μπορεί να αποδοθεί σε πολλές διαφορετικές αιτίες, μερικές από τις οποίες χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης.

bigstock 211533649

Οι συνηθέστερες αιτίες είναι η λοίμωξη και η αλλεργία. Τα ευαίσθητα ρουθούνια μας αιμορραγούν και τραυματίζονται ελαφρώς λόγω του επίμονου φταρνίσματος ή όταν φυσάμε ξανά και ξανά τη μύτη μας. Εάν το αίμα στη ρινική κοιλότητα έχει ξεραθεί, μπορεί το χρώμα της βλέννας να είναι καφετί.

Μία ακόμη πιθανή εξήγηση του συμπτώματος είναι η υπέρταση. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει στις ρινικές αιμορραγίες, με το αίμα να απορρίπτεται συχνά μέσω της βλέννας. Το σύμπτωμα στην περίπτωση αυτή είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων και επιμέρους διεργασιών. Για παράδειγμα, όταν ο ρινική κοιλότητα είναι ξηρή, μπορεί να παρατηρηθούν μικροτραυματισμοί στο εσωτερικό της. Η άνοδος της πίεσης με τη σειρά της οδηγεί στην αιμορραγία από τα σημεία αυτά και εκδηλώνεται είτε κανονική ρινική αιμορραγία (ανοίγει η μύτη) είτε παραγωγή βλέννας με κηλίδες αίματος.

Σπανιότερα, η βλέννα με αίμα από τη μύτη μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο των ιγμορείων, όπως ο καρκίνος των παραρινικών κοιλοτήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα συνοδά συμπτώματα του καρκίνου των ιγμορείων (π.χ. πονοκέφαλος, πόνος στο πρόσωπο, οίδημα στο πρόσωπο, έκκριση δακρύων) είναι δυνατό να αποδοθούν σε άλλες, ακίνδυνες παθήσεις κι έτσι να μην προκύψει έγκαιρα σωστή διάγνωση. Λιγότερο σύνηθες αλλά χαρακτηριστικό συμπτώματα του καρκίνου των ιγμορείων είναι η αστάθεια των δοντιών.

Διαβάστε επίσης:

Φλέγμα: Δείτε τι σημαίνει ανάλογα με το χρώμα του

Ανεξήγητη ρινορραγία: Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες

BEST OF NETWORK

Θετική στον κορονοϊό η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Έτσι έγινε το ναυτικό ατύχημα – Το υλικό που έσωσε το «Καλλιστώ»

Big Brother: Η απάντηση της Σοφίας για τις πλαστικές επεμβάσεις (videos)

Χαμός στη Ρόδο: Έγινε διαρρήκτης για ένα φιλί! Πρωτοφανές σκηνικό

Γενικό lockdown: Τότε θα «πατήσει το κουμπί» η κυβέρνηση - Η απόφαση Μητσοτάκη

Σύγκρουση πλοίων – Πειραιάς: Ποιο είναι το ναρκοθηρευτικό πλοίο «Καλλιστώ»

Δήλωση «βόμβα» Αρκουμανέα: Πάνω από 1.000 κρούσματα σήμερα

ΟΠΕΚΑ Επίδομα Παιδιού: Αλλαγές στην πληρωμή της πέμπτης δόσης - Δείτε αναλυτικά

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Κάθε μέρα και μια νέα πρόκληση - Γιατί ξεκίνησε «πόλεμο» με τον Μακρόν

Πόθεν έσχες 2020: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

Big Brother: Η φωτογραφία της Χριστίνας που «γκρέμισε» το Instagram – Ποιους ευχαρίστησε (pic)

Covid μακράς διάρκειας: Τα συμπτώματα & ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο