ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Χτύπημα στο κεφάλι: Η σοβαρότητά του φαίνεται στα… μάτια

Χτύπημα στο κεφάλι: Η σοβαρότητά του φαίνεται στα… μάτια

Οι γιατροί θα μπορούν πλέον να αξιολογήσουν πόσο σοβαρό είναι ένα χτύπημα στο κεφάλι απλώς και μόνο εστιάζοντας στο βλέμμα του ασθενούς.

Η απλή αλλά πρωτοποριακή μέθοδος θα μπορεί να εφαρμόζεται στα απανταχού Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και στο πλαίσιο αγώνων, ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση της σοβαρότητας του τραύματος ενός αθλητή.

«Δεν υπήρχε μέχρι σήμερα κάποιο αντικειμενικό διαγνωστικό εργαλείο για τη διάσειση και αυτό προκαλούσε φόβο και ανησυχίες στους ασθενείς και τις οικογένειές τους», δηλώνει η Δρ Uzma Samadani, βασική συντάκτρια της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Neurotrauma.

Αν και οι ειδικοί βασίζονται σε ορισμένες τυπικές ενδείξεις που σχετίζονται με διαταραχή της ισορροπίας ή νευρολογικά ευρήματα, η αναγνώριση της διάσεισης στηρίζεται συχνά σε υποκειμενικά ευρήματα για κάθε ασθενή μεμονωμένα, όπως η εκδήλωση ναυτίας, πονοκεφάλου, το αίσθημα σύγχυσης ή η ζαλάδα. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη και σε ασθενείς που έχει διαπιστωθεί η διάσειση δεν εκδηλώνονται τέτοιου είδους συμπτώματα αμέσως μετά το χτύπημα στο κεφάλι.

Απεικονιστικές μέθοδοι όπως η μαγνητική και η σπινθηρογραφία φανερώνουν αν υπάρχει κάταγμα ή αιμορραγία στο κεφάλι, όμως δεν βοηθούν στην τελική διάγνωση για τη διάσειση, η οποία ορίζεται γενικώς ως μια περίπλοκη παθο-φυσιολογική διαδικασία που προκαλείται από εμβιομηχανικές δυνάμεις και οδηγεί σε μεταβολές της εγκεφαλικής λειτουργίας, χαρακτηριζόμενη από αλλαγές στον προσανατολισμό, τη λειτουργία της μνήμης και την ικανότητα ισορροπίας.

Η ερευνήτρια από το Ιατρικό Κέντρο Langone της Νέας Υόρκης συμπληρώνει μάλιστα πως «η νέα μέθοδος ανάλυσης του μοτίβου κίνησης των ματιών ίσως αποτελεί το κομμάτι που έλειπε στο παζλ της διαδικασίας αξιολόγησης για τη σοβαρότητας της διάσεισης, καθώς επιτρέπει τη δοκιμή διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών και βοηθά στην πρόγνωση της πορείας του ασθενούς, ώστε να αποφασιστεί πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει, για παράδειγμα, στη δουλειά του έπειτα από ένα χτύπημα στο κεφάλι».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκτιμάται ότι έως και στο 90% των ασθενών που έχουν υποστεί διάσειση ή κάποιο άλλο τραυματισμό στο κεφάλι από εκρηκτικό κύμα πίεσης επηρεάζεται το μοτίβο της κίνησης των ματιών. Επί του παρόντος, η διαπίστωση αυτή αξιοποιείται από τους θεράποντες ιατρούς απλώς και μόνο ζητώντας από τον ασθενή να παρακολουθήσει με το βλέμμα του την κίνηση του δαχτύλου τους.

Η νέα μέθοδος αξιολόγησης που σχεδιάστηκε από την Samadani και τους συναδέλφους της δοκιμάστηκε αρχικά σε Αμερικανούς στρατιωτικούς που είχαν υποστεί διάσειση ή άλλου είδους χτύπημα στο κεφάλι.

Η τεχνολογία ανάλυσης του μοτίβου κίνησης των ματιών φάνηκε να εντοπίζει με ακρίβεια ανησυχητικές μεταβολές κι έτσι απεικονίζει τις πρώιμες ενδείξεις της διάσεισης. Πρόσθετες πληροφορίες για τέτοιου είδους μεταβολές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί ποσοτικά η σοβαρότητα της διάσεισης.

Διαβάστε επίσης:

Phillip Hughes: Γιατί «έφυγε» ο αθλητής από ένα χτύπημα στο κεφάλι
Ακόμα και το παραμικρό χτύπημα στο κεφάλι προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο