ΥΓΕΙΑ

Κύστη κόκκυγος: Γιατί εμφανίζεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.

Κύστη κόκκυγος: Γιατί εμφανίζεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Συνήθως δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, ενδέχεται όμως να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών.

Σημειώνεται ότι η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συχνότερα σε δασύτριχα και παχύσαρκα άτομα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης μάζας-αποστήματος.

Συχνά, παρατηρείται στην περιοχή εκροή πυώδους υγρού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο). Όταν η περιοχή φλεγμαίνει τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή.

Παράλληλα με τη φλεγμονή μπορεί να συνυπάρχει πυρετός, εξάντληση και ναυτία.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύον, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Η χρονίζουσα κύστη κόκκυγος, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.

Διαβάστε επίσης

Τι είναι τα γάγγλια και πώς επηρεάζουν την υγεία

Οι τροφές που καθαρίζουν τη χοληδόχο κύστη