Κύστη κόκκυγος: Οριστική αντιμετώπιση με νέα πρωτοποριακή τεχνική

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην παραβλέπουμε τα «σημάδια» που στέλνει ο οργανισμός, αφού σε βάθος χρόνου τείνουν να εξελίσσονται σε εμπόδια τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και περιορίζουν τις δραστηριότητές μας. Ένα από αυτά τα «σημάδια» είναι και η κύστη κόκκυγος, ένα «αθώο» σύμπτωμα, το οποίο όμως μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή του ασθενούς. Ακριβώς για αυτό, συνομιλήσαμε με τον γενικό χειρούργο Dr. Φώτιο Αρχοντοβασίλη, Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General, ο οποίος διαθέτει τις γνώσεις και την εμπειρία, για να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη πάθηση.

xeirourgos

Πιο συγκεκριμένα, ο Dr. Φώτιος Αρχοντοβασίλης έχει λάβει εξειδίκευση στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική των παθήσεων του πρωκτού, ενώ έχει εξειδικευτεί και στην αντιμετώπιση των παθήσεων της περιεδρικής χώρας με χρήση Laser, στο Witten της Γερμανίας το 2015 και το 2018. Η επιστημονική κατάρτιση του χειρουργού είναι συνεχιζόμενη, γεγονός που του επιτρέπει να εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες μεθόδους, όπως τη σύγχρονη ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος EPSIT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment), εξασφαλίζοντας στους ασθενείς μία ανώδυνη και αναίμακτη αποκατάσταση.

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Ο όρος κύστη κόκκυγος ή επιστημονικά, τριχοφωλεακή κύστη (pilonidal cyst), αφορά στις φλεγμονώδεις κύστες που εντοπίζονται στον υποδόριο ιστό της περιοχής του κόκκυγα. Συγκεκριμένα, η πάθηση παρουσιάζεται με μια ή περισσότερες κύστες σε οποιοδήποτε σημείο μεταξύ του κόκκυγα και του πρωκτού. Παρότι πρόκειται για μια καλοήθη πάθηση, η παρουσία της επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ εμφανίζεται συχνότερα σε νέους ανθρώπους και ειδικότερα σε άνδρες.

Ποια είναι τα αίτια της πάθησης;

Η ακριβής αιτιολογία της πάθησης δεν είναι γνωστή, ωστόσο υπάρχει μια σειρά παραγόντων που ευθύνονται για την εμφάνιση της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κύστη κόκκυγος είναι αποτέλεσμα τριχών που έχουν διεισδύσει στο δέρμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιμετωπίζει τις τρίχες ως «ξένο» σώμα στο οποίο αντιδράει, δημιουργώντας μία κύστη που τις περιβάλλει. Συνεπώς, η κύστη κόκκυγος περιέχει τρίχες και κατάλοιπα δέρματος. Ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κύστης κόκκυγος, είναι η άσκηση πίεσης ή τριβής στο δέρμα πάνω από τον κόκκυγα, καθώς και η παρατεταμένη καθιστική ζωή. Επιπλέον, η κληρονομική προδιάθεση και η ύπαρξη της κύστης στον οργανισμό εκ γενετής είναι δύο ακόμη αίτια, τα οποία παρουσιάζονται πολύ πιο σπάνια.

kusti2

Σε ποιους μπορεί να εμφανιστεί κύστη κόκκυγος;

Ένα κυστικό μόρφωμα μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες, οι οποίοι καθιστούν ένα άτομο πιο επιρρεπές στην εμφάνιση της πάθησης. Αυτοί είναι το φύλο, αφού οι άνδρες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κύστη κόκκυγος, η ηλικία και συγκεκριμένα τα 16-25 έτη εξαιτίας μεταβολών των ορμονών, η μακρόχρονη καθιστική ζωή, η έντονη τριχοφυΐα, η παχυσαρκία, ένας τραυματισμός στην ιεροκοκκυγική περιοχή, καθώς και η σκουρόχρωμη επιδερμίδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος είναι μία νόσος που μπορεί να παραμείνει για μεγάλο διάστημα ασυμπτωματική, μέχρι να προκληθεί φλεγμονή. Η ένταση των συμπτωμάτων με τα οποία εμφανίζεται, ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Συνήθως, τα πρώτα σημάδια με τα οποία γίνεται αντιληπτή, είναι η παρουσία εξογκώματος ή οιδήματος στην κοκκυγική χώρα και η ερυθρότητα της περιοχής. Η συμπτωματολογία της κύστης κόκκυγος διαφέρει σημαντικά από την οξεία και τη χρόνια φάση. Κατά την οξεία φάση, οι ασθενείς αναφέρουν έντονο και προοδευτικά αυξανόμενο άλγος, το οποίο δυσκολεύει ακόμη και τη βάδισή τους. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται στην περιοχή του κόκκυγα ένα απόστημα από το οποίο εκκρίνεται ένα εξαιρετικά δύσοσμο πυώδες υγρό. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς είναι πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα όπως πυρετό ή ναυτία. Όταν πρόκειται για χρόνια κύστη κόκκυγος, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Χαρακτηριστικό αποτελεί το μόνιμο αίσθημα βάρους ή ενόχλησης ανάμεσα στους γλουτούς (μεσογλουτιαία σχισμή) ή ψηλότερα στην περιοχή του κόκκυγα, καθώς και ο πόνος όταν ο ασθενής βρίσκεται σε καθιστική στάση. Τέλος, είναι πολύ πιθανό κατά τη χρόνια φάση να σχηματιστούν συρίγγια, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του οργανισμού να αποβάλλει το συσσωρευμένο πυώδες υγρό.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Στην οξεία φάση κρίνεται απαραίτητη η παροχέτευση του αποστήματος, μέσω διάνοιξης του σημείου, προκειμένου ο ασθενής να ανακουφιστεί άμεσα από τα συμπτώματα. Σε δεύτερο χρόνο, πραγματοποιείται η εκτομή της κύστης ή του συμπλέγματος των κυστών και η οριστική αντιμετώπιση της πάθησης. Η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η ενδοσκοπική εξάχνωση με χρήση Laser (EPSIT). Η μέθοδος EPSIT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment) αποτελεί μία πρωτοποριακή και απόλυτα ασφαλή μέθοδο η οποία επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη τεχνική, η οποία μπορεί να διενεργηθεί ακόμη και με τοπική αναισθησία, ενώ έχει διάρκεια 15 με 20 λεπτά. Η επέμβαση δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενή και συνεπώς, η επάνοδος και η επιστροφή τους στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Σε αντίθεση με την κλασσική χειρουργική μέθοδο, η μέθοδος EPSIT δεν προκαλεί μεγάλα τραύματα στην περιοχή, οπότε δεν απαιτούνται καθημερινές και επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές. Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία της πάθησης, εκμηδενίζοντας συγχρόνως την πιθανότητα κάποιας μελλοντικής υποτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση της κύστης κόκκυγος μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Dr. Φώτιο Αρχοντοβασίλη στο 210 - 6502850, 6974442330 ή στην προσωπική του ιστοσελίδα.