Κύστη Κόκκυγος: 5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για να γνωρίζουμε τι αντιμετωπίζουμε

Η αλήθεια είναι όμως πως πρόκειται μεν για μία κοινή – σχετικά – πάθηση, η οποία όμως κάθε φορά απαιτεί συγκεκριμένη, εξειδικευμένη προσέγγιση.

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία κύστη που προκαλείται από την διείσδυση τριχών στο δέρμα γύρω από την περιοχή του ιεροκοκκυγικού οστού. Πρόκειται στην ουσία για μία φλεγμονή που δημιουργείται, λόγω της παρουσίας ξένου σώματος μέσα στο δέρμα (τρίχες). Σπανιότερα, προέρχεται από την εμβρυϊκή ζωή λόγω αναδίπλωσης του εξωδέρματος.

Οι άνδρες έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κύστη κόκκυγος σε σχέση με τις γυναίκες. Τα περισσότερα περιστατικά παρατηρούνται σε άτομα με έντονη τριχοφυΐα, ηλικίας 15-30 ετών. Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 30% του πληθυσμού θα εμφανίσει την πάθηση.

Η κύστη κόκκυγος έγινε γνωστή και ως «νόσος Jeep», καθώς πολλοί στρατιώτες υπέφεραν από αυτή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της πολύωρης οδήγησης στρατιωτικών τζιπ, για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Ποια ενδέχεται να είναι τα αίτια της εμφάνισης της κύστης κόκκυγος;

Μέχρι σήμερα, τα αίτια της δημιουργίας της κύστης κόκκυγος δεν είναι πλήρως κατανοητά. Η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει ότι από τη μικρή οπή που δημιουργείται στο δέρμα από την είσοδο των τριχών, εισέρχονται μικρόβια που φλεγμένουν την περιοχή και προκαλούν μόλυνση. Η πίεση που ασκείται στην περιοχή λόγω του σωματικού βάρους και της καθιστικής στάσης, διανοίγει συρίγγια προς διάφορες κατευθύνσεις.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κύστης είναι:

● Η αυξημένη τριχοφυΐα στην περιοχή
● Το πλεονάζον σωματικό βάρος
● Η συνεχόμενη τριβή του δέρματος στο σημείο
● Καθιστική ζωή
● Ερεθισμός της μεσογλουτιαίας πτυχής
● Τραύμα
● Οικογενειακό ιστορικό

Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος;

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος ποικίλουν και εξαρτώνται κυρίως από την φάση στην οποία βρίσκεται η φλεγμονή. Μπορεί να είναι από ήπια, χωρίς να δημιουργούν ενοχλήσεις, έως πολύ επώδυνα. Σε προχωρημένο στάδιο φλεγμονής, ο ασθενής μπορεί να νιώθει έντονη καταβολή με συνοδεία πυρετού.

Αρχικά, εμφανίζεται μία μικρή διόγκωση, η οποία παροδικά αυξάνεται και δημιουργεί απόστημα το οποίο περιέχει τρίχες και πυώδες υγρό.

Η πάθηση απαντάται σε δύο μορφές, τη χρόνια και την οξεία.

Χρόνια μορφή κύστης κόκκυγος: Στη χρόνια μορφή, δημιουργείται μια πολύ μικρή διόγκωση, που ενδέχεται να προκαλεί ήπιο πόνο στην περιοχή, κατά την καθιστική στάση. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται εκροή πυώδους υλικού ή θολού υγρού από δερματικά συρίγγια, δηλαδή πόρους.

Οξεία μορφή κύστης κόκκυγος: Στην οξεία μορφή, η κύστη έχει εμφανώς διογκωθεί, δημιουργώντας απόστημα, δηλαδή μια μεγάλη φλεγμονώδη μάζα, γεμάτη πυώδες υγρό και τρίχες.

Τα συμπτώματα είναι έντονα και συνήθως περιλαμβάνουν:

● Έντονο πόνο
● Εμφανές εξόγκωμα λόγω του μεγέθους της κύστης
● Εκροή πυώδους υγρού
● Εμφάνιση πυρετού

giatros

Πώς αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται η κύστη κόκκυγος;

Η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος εξαρτάται απόλυτα από τη φάση που βρίσκεται. Σε περιπτώσεις οξείας φάσης κρίνεται απαραίτητη η διάνοιξη του αποστήματος από Γενικό Χειρουργό. Διοχετεύεται το πυώδες υλικό, αφαιρείται το περιεχόμενο όπως οι τρίχες και καθαρίζεται η περιοχή. Η πληγή επουλώνεται σταδιακά και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει πλήρης εκτομή των συριγγίων προκειμένου να μην υποτροπιάσει η φλεγμονή. Για τον λόγο αυτό, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο Γενικό Χειρουργό, έτσι ώστε να γίνει σωστή αναγνώριση και χαρτογράφηση όλων των συριγγίων.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια σύγχρονων χειρουργικών εργαλείων και ειδικών χρωστικών. Σήμερα, η γενική χειρουργική έχει στη διάθεσή της σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους που χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά αποτελέσματα. Η εκτομή των συριγγίων πραγματοποιείται με ενέργεια λέιζερ ή ηλεκτροδιαθερμίας, με τη βοήθεια των οποίων η επέμβαση είναι αναίμακτη, αφού επιτυγχάνεται πλήρης αιμόσταση.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται ως επί το πλείστον δύο μέθοδοι:

● Η ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment ).
● Επέμβαση με λέιζερ

Πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στην καθημερινότητά του;

Οι περισσότερες επεμβάσεις κύστης κόκκυγος γίνονται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του άμεσα μετά την επέμβαση. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των σύγχρονων εφαρμογών είναι ότι είναι πλήρως αναίμακτες και ανώδυνες.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Κυρίτσης διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος, ενώ χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας με άριστα αποτελέσματα.