ΥΓΕΙΑ

Ξέσπασμα ιλαράς στις ΗΠΑ: Τι την προκαλεί και ποια τα συμπτώματα

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει αίσθηση η είδηση ότι υπάρχουν δεκάδες κρούσματα ιλαράς σε παιδιά στις ΗΠΑ, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι βασική αιτία του ξεσπάσματος της ασθένειας είναι ο μη-εμβολιασμός των παιδιών με ευθύνη φυσικά των γονέων τους.

Ξέσπασμα ιλαράς στις ΗΠΑ: Τι την προκαλεί και ποια τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μόνο στην Καλιφόρνια τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100 από τις αρχές του έτους.

Η ιλαρά είναι μια πολύ μεταδοτική λοίμωξη που προκαλεί εξανθήματα σε όλο το σώμα.

Το εμβόλιο της ιλαράς προστατεύει πλήρως ενάντια στην ασθένεια. Το εμβόλιο αυτό είναι μέρος του εμβολίου MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά) και MMRV (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά και ανεμοβλογιά).

Τι προκαλεί την ιλαρά

Η ιλαρά προκαλείται από έναν ιό. Εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται, ή μοιράζεται το πιρούνι και το ποτήρι που τρώει και πίνει με άλλα άτομα. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να ταξιδέψει και μέσω του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κολλήσετε ιλαρά, αν είστε κοντά σε κάποιον που έχει τον ιό, ακόμη και αν το πρόσωπο αυτό δεν βήξει ή φτερνιστεί απευθείας σε εσάς.

Μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους ανθρώπους από 4 ημέρες πριν εμφανιστούν εξανθήματα μέχρι και 4 ημέρες αφότου εμφανιστούν. Ο ιός είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί στις πρώτες μέρες που κάποιο άρρωστο αρρωστήσει από αυτόν.

Αν έχετε περάσει την ιλαρά, τότε δεν μπορείτε να νοσήσετε και πάλι από αυτή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που γεννήθηκαν πριν από το 1957 είχαν ιλαρά.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς είναι σαν ένα έντονο κρυολόγημα με υψηλό πυρετό, καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμο και βήχα. Οι λεμφαδένες στον λαιμό σας μπορεί να πρηστούν. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι, να έχετε διάρροια και τα μάτια σας να είναι κόκκινα και να πονούν. Καθώς αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν, εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες μέσα στο στόμα σας και στην συνέχεια πολλά εξανθήματα σε όλο το σώμα σας.

Η ιλαρά χρειάζεται περίπου από 7 έως 18 ημέρες για να δείτε τα πρώτα συμπτώματα, αφότου έχετε κολλήσει τον ιό από κάποιον που έχει ιλαρά. Αυτό ονομάζεται περίοδος επώασης.

Διαβάστε επίσης:

New Yorker: Το σκίτσο-γροθιά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

14 εμβόλια που σώζουν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο

SOS από ΚΕΕΛΠΝΟ για ιλαρά και ερυθρά

«Εγωιστές» όσοι αρνούνται να κάνουν εμβόλια