ΥΓΕΙΑ

Τενοντίτιδα Αχίλλειου: Αιτίες & συμπτώματα

Η τενοντίτιδα στον Αχίλλειο τένοντα κατατάσσεται στις κακώσεις από υπέρχρηση, δηλαδή κακώσεις που εκδηλώνονται λόγω σταδιακής, χρόνιας καταπόνησης.

Τενοντίτιδα Αχίλλειου: Αιτίες & συμπτώματα

Ο Αχίλλειος τένοντας είναι η λωρίδα ιστού που ενώνει τους μύες της γάμπας με το οπίσθιο μέρος του πέλματος.

achilles

Η τενοντίτιδα του Αχίλλειου τένοντα είναι εξαιρετικά συνήθης σε δρομείς που αύξησαν απότομα την ένταση ή τη διάρκεια της προπόνησής τους. Είναι επίσης συχνή σε μεσήλικες που γυμνάζονται μόνο λίγες ημέρες την εβδομάδα (π.χ. τα σαββατοκύριακα).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται με την υιοθέτηση απλών στρατηγικών στο σπίτι, υπό την επίβλεψη του θεράποντα ιατρού. Στα σοβαρότερα περιστατικά, η τενοντίτιδα του Αχίλλειου τένοντα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη και τότε ίσως χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση.

Ο πόνος από την τενοντίτιδα του Αχίλλειου εκδηλώνεται αρχικά ως μια ήπια ενόχληση χαμηλά στο πίσω μέρος της γάμπας, κοντά στη φτέρνα, μετά το τρέξιμο ή κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα. Ο πόνος μπορεί να είναι πιο ισχυρός μετά το παρατεταμένο τρέξιμο, το γρήγορο τρέξιμο (σπριντ) ή τη χρήση σκάλας. Είναι επίσης πιθανό να εκδηλωθεί τοπική ευαισθησία ή ακαμψία, ειδικότερα τις πρωινές ώρες, με το σύμπτωμα να υποχωρεί χάρη στην ήπια σωματική άσκηση.

Η τενοντίτιδα του Αχίλλειου οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη ή την υπερβολική καταπόνηση του τένοντα. Χρησιμοποιούμε συνεχώς τον Αχίλλειο τένοντα, όταν περπατάμε, τρέχουμε, πηδάμε, ανεβαίνουμε σκάλες ή στεκόμαστε στις μύτες των ποδιών μας.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν ο πόνος στον Αχίλλειο τένοντα επιμένει για πολλές ημέρες. Επισκεφθείτε τα Επείγοντα εάν ο πόνος είναι πολύ ισχυρός και αποτρέπει κάθε κίνηση, καθώς ο τένοντας μπορεί να έχει υποστεί ρήξη.

Ο Αχίλλειος τένοντας γίνεται πιο αδύναμος με τα χρόνια κι έτσι η τενοντίτιδα είναι πιο πιθανή σε μεσήλικες, ιδιαίτερα αν δεν γυμνάζονται τακτικά.