ΥΓΕΙΑ

Ινομυαλγία… ή μήπως θυρεοειδής;

Η αυτοάνοση λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή αλλιώς Hashimoto Θυρεοειδίτιδα είναι μια νόσος που προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στο αρχικό στάδιο προκαλεί συμπτώματα Υπερ- ή Υποθυρεοειδισμού.

Ινομυαλγία… ή μήπως θυρεοειδής;

Πολλοί ασθενείς ωστόσο πάσχουν από συμπτώματα πέραν των κλασικών συμπτωμάτων που προκαλεί μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, συμπτώματα που προέρχονται από την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ως σύνολο.

Μια έρευνα που έγινε σε 2791 ασθενείς με νόσο Graves και 495 ασθενείς με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα απέδειξε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τα άτομα που πάσχουν από αυτά τα δύο αυτοάνοσα νοσήματα να προσβληθούν από ένα δεύτερο αυτοάνοσο νόσημα. (Boelaert et al., 2010)

Τα αυτοάνοσα νοσήματα που συνδέονται άμεσα με αυτοάνοσα του θυρεοειδούς αδένα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η νόσος Addison, η Λεύκη και η κοιλιοκάκη.

Η Ινομυαλγία δεν είναι αποδεκτό έως σήμερα ως αυτοάνοσο νόσημα. schmerzΩστόσο υπάρχουν εξαιρετικά αυξημένες πιθανότητες ένα άτομο με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα να πάσχει παράλληλα από Ινομυαλγία. Μια έρευνα των Pamuk και Cakir (2007) έδειξε ότι οι πάσχοντες από Ινομυαλγία είχαν κατά 34,4% πιθανότητες να αναπτύξουν αντισώματα κατά του θυρεοειδούς αδένα. Μια άλλη έρευνα απέδειξε μάλιστα ότι στο 41% των πασχόντων είχε εμφανιστεί ήδη ένα αντίσωμα το οποίο στοχοποιούνταν από τον οργανισμό ενάντια σε μια θυρεοειδική πρωτεΐνη. (Bazzichi et al., 2007)

Το στρες επηρεάζει κατά πολύ την έξαρση στην Ινομυαλγία. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο. Το μόνιμο και έντονο στρες μέσω του Υποθαλάμου και της Υπόφυσης παράγει μια αύξηση της κορτιζόλης κάτι που επηρεάζει με τον καιρό τα γλυκοκορτικοειδή και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στον γενικό πληθυσμό η Ινομυαλγία είναι σε γυναίκες 8 φορές πιο συχνό φαινόμενο από ότι σε άντρες. Σε μια έρευνα του 2007 (Soy et al.) αποδείχτηκε ότι από τους 65 ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα που στραφήκαν για βοήθεια σε ρευματολογική κλινική το 31% έπασχε από Ινομυαλγία.

Τα συμπτώματα τις Ινομυαλγίας μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τα συμπτώματα μιας αδιάγνωστης χρόνιας θυρεοειδίτιδας. Συχνά μάλιστα υπάρχουν άτομα που ενώ έχουν διαγνωστεί με Ινομυαλγία, πάσχουν από κάποια χρόνια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Αυτό ανακάλυψαν οι επιστήμονες John C. Lowe και Jackie Yellin. Όπως αναφέρουν: «Η ανεπαρκής τροφοδότηση του οργανισμού με θυρεοειδικές ορμόνες είναι πιθανόν ο κυριότερος λόγος των συμπτωμάτων σε άτομα με Σύνδρομο Ινομυαλγίας»

Κατά την γνώμη τους, μόνο μια ορμονοθεραπεία θα μπορούσε να φέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της Ινομυαλγίας.

Δύο επιστήμονες της νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στανφορντ, θέτουν αυτή την πρόταση ήδη σε εφαρμογή καθώς κάνουν κλινικές δοκιμές με την λήψη Τ3 για την θεραπεία της Ινομυαλγίας. (Dr. Ian Carroll, MD και Dr. Jarred Younger PhD)

Πώς θα γίνει η διάγνωση;

Η Ινομυαλγία όπως προαναφέραμε έχει συχνά ομοιότητες με τα συμπτώματα ενός αυτοάνοσου νοσήματος του θυρεοειδούς.

Τα συμπτώματα που συνδέουν τις δυο παθήσεις μπορεί να είναι:

- κόπωση
- πόνους σε μύες και αρθρώσεις
- έλλειψη συγκέντρωσης
- διαταραχές ύπνου
- πονοκεφάλους
- εφίδρωση
- καταθλιπτικές τάσεις
- υπερευαισθησία σε θορύβους, φώς και αρώματα

Από την στιγμή που ένα άτομο έλαβε την διάγνωσή είτε για Ινομυαλγία, είτε για αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδή και αναφέρει συμπτώματα όπως τα παραπάνω είναι καλό να απευθυνθεί σε ενδοκρινολόγο ή αντίστοιχα σε ρευματολόγο.

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με τη Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, επισκεφθείτε το Hashimoto.gr