ΥΓΕΙΑ

Πώς η πάπρικα γίνεται ασπίδα ενάντια στο Πάρκινσον

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πάπρικας σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο του Πάρκινσον, σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν πάπρικα καθημερινά.

Πώς η πάπρικα γίνεται ασπίδα ενάντια στο Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική πάθηση όπου το επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μειώνεται, προκαλώντας δυσλειτουργία στην κινητικότητα του ασθενούς και τρέμουλο.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι η νικοτίνη μπορεί να αποτελεί παράγοντα μείωσης της πιθανότητας του Πάρκινσον. Ορμώμενοι από αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες από την Ουάσιγκτον προσπάθησαν να εντοπίσουν άλλες μεθόδους λήψης νικοτίνης πέραν του καπνίσματος, το οποίο επιφέρει άλλους κινδύνους για την υγεία του ατόμου.

Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν, αλλά παίρνουμε νικοτίνη μέσω της διατροφής μας, έστω και σε πολύ μικρές ποσότητες, σε καθημερινή βάση. Οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πατάτες, η πάπρικα και οι πιπεριές περιέχουν περίπου 2 - 7 mcg νικοτίνης ανά κιλό. Μια ισορροπημένη διατροφή περιέχει περίπου 1mcg νικοτίνης ανά ημέρα και τα περισσότερα άτομα καταναλώνουν περίπου 2mcg νικοτίνης ανά ημέρα μόνο από τις τροφές.

Η νέα έρευνα συνέκρινε τις διατροφικές συνήθειες 490 ατόμων που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον, έναντι μιας "ομάδας ελέγχου" από υγιή άτομα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πράσινη, η κίτρινη και η κόκκινη πάπρικα (αλλά και οι πιπεριές) προσφέρουν αξιόλογη προστασία κατά του Πάρκινσον, ενώ οι ντομάτες παρέχουν σαφώς λιγότερη προστασία και οι πατάτες καθόλου.

Η πάπρικα και οι πιπεριές περιέχουν επίσης ένα ανάλογο της νικοτίνης που ονομάζεται αναταβίνη, μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι ερευνητές επισήμαναν ότι περαιτέρω έλεγχοι και κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες για να μετατρέψουν τα νέα ευρήματα σε κάτι πιο ουσιαστικό. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, αυτή η νέα έρευνα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια διαιτητική φαρμακευτική μέθοδο για την πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον.

Διαβάστε επίσης:

Πάρκινσον: Νέοι ορίζοντες στην παρακολούθηση του ασθενούς με ειδικούς αισθητήρες στο σώμα

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο Πάρκινσον κατά 43%