ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Μια ανησυχητική ένδειξη ότι… αρρωσταίνετε

Μια ανησυχητική ένδειξη ότι… αρρωσταίνετε

Ο βήχας, το φτάρνισμα και τα δέκατα είναι μερικοί από τους... συνήθεις υπόπτους που μας προειδοποιούν ότι ένας παθογόνος μικροοργανισμός έχει εισβάλει στο σώμα μας.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο πρώιμο σημάδι το οποίο συνήθως μας προκαλεί φόβους και ανησυχίες, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί εντελώς ακίνδυνο.

Ένα οίδημα τοπικά στο δέρμα ή ένα μικρό γρομπαλάκι κάτω από αυτό μπορεί να είναι αθώο, αποτέλεσμα τσιμπήματος από κάποιο έντομο , ή αρκετά σοβαρό, όπως ένδειξη καρκίνου. Ένα ενδεχόμενο που σπάνια μας περνά από το μυαλό είναι ότι το εξόγκωμα οφείλεται σε κάποιο πρησμένο λεμφογάγγλιο επειδή το ανοσοποιητικό μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη.

Στο σώμα μας υπάρχουν πάνω από 500 λεμφογάγγλια σε διάφορα σημεία, όπως οι μασχάλες, τα γεννητικά όργανα ή ο λαιμός. Ορισμένα από αυτά δεν βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, οπότε δεν μπορούμε να τα ψηλαφήσουμε.

Το οίδημα στα λεμφογάγγλια δεν αποτελεί πάντοτε ένδειξη σοβαρού προβλήματος υγείας. Τα λεμφογάγγλια αποτελούν «φίλτρα» του οργανισμού μας, καθώς αποτελούν μέρος ενός δικτύου μέσω του οποίου κυκλοφορούν κύτταρα του ανοσοποιητικού που έχουν ως αποστολή να εξοντώσουν παθογόνους εισβολείς.

Όταν εισβάλλει ένα μικρόβιο στο σώμα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού πολλαπλασιάζονται, γι' αυτό και τα λεμφογάγγλια διογκώνονται. Όταν πια αντιμετωπιστεί η λοίμωξη, το οίδημα υποχωρεί και τα λεμφογάγγλια επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μέγεθος.

Αρκετοί συνδέουν το οίδημα στα λεμφογάγγλια με τον καρκίνο. Τα λεμφογάγγλια πράγματι πρήζονται όταν ο οργανισμός πασχίζει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, όμως η συνηθέστερη αιτία του οιδήματος είναι η λοίμωξη.

Το σημείο στο οποίο θα εκδηλωθεί το οίδημα, άρα θα είναι αισθητό το πρήξιμο κατά την ψηλάφηση, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Τα λεμφογάγγλια είναι «στρατηγικά» τοποθετημένα στο σώμα μας και το οίδημα σε κάποιο από αυτά υποδεικνύει το ακριβές σημείο της λοίμωξης. Για παράδειγμα, το οίδημα στο λαιμό μπορεί να υποδεικνύει στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, το οίδημα στη μασχάλη μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη στο χέρι ή το στήθος, ενώ το οίδημα στη βουβωνική χώρα μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας εάν το οίδημα στο λεμφογάγγλιο υποχωρήσει εντός ενός μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Πρησμένοι λεμφαδένες: Ποια προβλήματα υγείας φανερώνουν - Πότε να ανησυχήσετε

BEST OF NETWORK

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δουλέμποροι σε ρόλο κατασκόπων στο Αιγαίο; Τι ερευνούν ΕΥΠ και Λιμενικό

Κέιτ Μίντλετον: Μία βασίλισσα «σε αναμονή» - Πώς προετοιμάζεται αθόρυβα για το μελλοντικό της ρόλο

Πάσχα 2021: Τι ώρα θα πούμε το «Χριστός Ανέστη» στην Ανάσταση - Τι θα γίνει με το Άγιο Φως

Τριπλό «χουνέρι» της Ελλάδας στον Ερντογάν: Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο «σουλτάνος»

Θεοδωρικάκος στο Newsbomb.gr: Εθνικά υπεύθυνη η απόφαση Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Καμπανάκι Θωμαΐδη για τα κορονοπάρτι: Αύξησαν το ιικό φορτίο - «Ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί»

European Super League: Ήρθε, απείλησε και γκρεμίστηκε σαν «χάρτινος πύργος»

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν - Ποια ποινή αντιμετωπίζει

Κορονοπάρτι: Κωδικός «καθαρές πλατείες» από την ΕΛΑΣ - Σε επιφυλακή αστυνομικοί, έτοιμοι να επέμβουν

Αυξάνονται οι υποχρεωτικές αργίες μέσα στο χρόνο: Από 5 γίνονται 8

Μόλις είδαμε το μεγαλύτερο κόλπο της «Συμμορίας των 12»