ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τους κάλους

Οι κάλοι είναι παχιά και σκληρά στρώματα δέρματος που αναπτύσσονται όταν η επιδερμίδα σας προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό της από την τριβή και την πίεση κάποιας επαναλαμβανόμενης κίνησης (πχ η κίνηση του ποδιού μέσα στο παπούτσι). Οι κάλοι αναπτύσσονται συνήθως στα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών ή στα δάχτυλα των χεριών.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τους κάλους

Τι προκαλεί τους κάλους

Η πίεση και η τριβή από επαναλαμβανόμενες ενέργειες είναι εκείνες που προκαλούν την ανάπτυξη των κάλων. Μερικές αιτίες αυτής της πίεσης και τριβής περιλαμβάνουν:

-Παπούτσια που δεν ταιριάζουν σωστά στο πέλμα σας ή που είναι πολύ φθαρμένα. Τα πολύ σφιχτά παπούτσια και τα ψηλά τακούνια μπορεί να συμπιέσουν περιοχές του ποδιού σας. Από την άλλη, όταν τα υποδήματα είναι πολύ χαλαρά, τα πέλματά σας μπορεί επανειλημμένα να γλιστρούν και να τρίβονται στα τοιχώματα του παπουτσιού. Το πόδι σας μπορεί επίσης να τρίβεται επάνω στην ραφή στο εσωτερικό του παπουτσιού.

-Δεν φοράτε κάλτσες ή αυτές που φοράτε είναι πολύ φθαρμένες. Όπως είναι λογικό, αν δεν φοράτε κάλτσες, τότε απλά επιδεινώνετε την τριβή του πέλματος με το παπούτσι. Επίσης, όταν οι κάλτσες είναι φθαρμένες, δημιουργούν ρόζους και τρύπες που τρίβονται διαρκώς επάνω στο δέρμα σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για τους κάλους

Η θεραπεία για τους κάλους συνήθως αφορά απλά την αποφυγή των επαναλαμβανόμενων κινήσεων που τους προκάλεσε εξ αρχής. Η αγορά κατάλληλων παπουτσιών και καινούργιων καλτσών, συνήθως θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό.

Από εκεί και πέρα μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:

-Τρίψιμο/κόψιμο του επιπλέον δέρματος στο σημείο του κάλου. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας, αλλά για αποφυγή τραυματισμών και μόλυνσης είναι καλό να το αναλάβει ο γιατρός σας. Θα κόψει το περιττό δέρμα με ένα νυστέρι, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο.

-Φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εφαρμόσει στον κάλο ένα έμπλαστρο που περιέχει 40% σαλικυλικό οξύ. Αυτά τα επιθέματα είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για το πόσο συχνά θα πρέπει να αντικαταστήσετε αυτό το έμπλαστρο. Επίσης, μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρόπετρα, ή λίμα για να λιμάρετε το νεκρό δέρμα πριν εφαρμόσετε ένα νέο έμπλαστρο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το σαλικυλικό οξύ σε μορφή gel, για να το εφαρμόσετε σε μεγαλύτερες περιοχές.

-Χειρουργική επέμβαση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει την ευθυγράμμιση κάποιου οστού που οδηγεί σε κάλους.

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στις πατούσες: Πού οφείλεται

Βλαισοποδία: Τι είναι και πόσο πρέπει να σας ανησυχεί

Κάλοι και παπούτσια: Τι πρέπει να προσέχετε