ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη για τη σχέση διαβήτη και καρδιοπάθειας

Ακόμη κι αν δεν έχουν λάβει διάγνωση για καρδιοπάθεια, οι διαβητικοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και πρόωρου θανάτου εάν έχουν βάλει στη ζωή τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που αφορούν στην καρδιοπάθεια.

Νέα μελέτη για τη σχέση διαβήτη και καρδιοπάθειας

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetes Care, οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια, όπως η αυξημένη «κακή» χοληστερίνη (LDL) και η υπέρταση, αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών για τους διαβητικούς.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα ατόμων με διαβήτη -άτομα που δεν είχαν λάβει διάγνωση για καρδιοπάθεια- και εντόπισαν μια άμεση συσχέτιση ανάμεσα σε ποσοστό περίπου 33% περιστατικών εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών και ποσοστό 7% των θανάτων στην υπο-ομάδα αυτή με την ελλιπή διαχείριση των παραγόντων κινδύνου που αφορούν στην καρδιοπάθεια. Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν σε 860.000 ενήλικες με διαβήτη.

Αυτό σημαίνει ότι οι παραπάνω επιπλοκές και οι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με την αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτών των παραγόντων κινδύνου, υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Οι ασθενείς θα πρέπει, ενδεικτικά, να κάνουν τακτικά τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις και να ελέγχουν το βάρος και την αρτηριακή τους πίεση, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.