ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ένα απλό τεστ 3 σταδίων θα προβλέπει το Αλτσχάιμερ

Ένα απλό τεστ 3 σταδίων θα προβλέπει το Αλτσχάιμερ

Το Αλτσχάιμερ θεωρείται σε πολλές περιπτώσεις επακόλουθο της γήρανσης, πώς μπορούν όμως οι ειδικοί να διαχωρίσουν τη φυσιολογική νοητική κατάπτωση που επέρχεται με την πάροδο των ετών από τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ;

Ένα νέο τεστ 3 σταδίων θα μπορεί εύκολα να καθοδηγήσει τους γιατρούς ώστε να κάνουν την καίρια αυτή διάκριση.

Εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ξεκινούν να προκαλούν τις πρώτες βλάβες πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες, πριν εκδηλωθούν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια, όπως η απώλεια μνήμης. Έτσι, ένας γενικός παθολόγος –και όχι εξειδικευμένος νευρολόγος– θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει έγκαιρα πρώιμες ενδείξεις της νόσου ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση προτού οι βλάβες προχωρήσουν.

«Θα ήταν εξαιρετικά βοηθητικό να είχαμε στη διάθεσή μας μια απλή αιματολογική εξέταση, κάτι σαν ένα τεστ χοληστερίνης για το Αλτσχάιμερ, όμως δεν το έχουμε», δηλώνει ο Δρ Ronald Petersen, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου της Mayo Clinic για το Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, ο Petersen και οι συνάδελφοί βρήκαν μια εναλλακτική λύση ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό, καθώς σχεδίασαν το τεστ των 3 σταδίων που θα προβλέπει το Αλτσχάιμερ. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.

Το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιοδήποτε γιατρό, χωρίς να χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός ούτε εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

Κατά το πρώτο στάδιο του τεστ, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία (ηλικία, οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ, παράγοντες που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ όπως ο διαβήτης και το κάπνισμα, προβλήματα μνήμης κ.α.) που αφορούσαν σε 1.500 ασθενείς.

Κατά το δεύτερο στάδιο, μελέτησαν τα αποτελέσματα βασικών τεστ νοητικών ικανοτήτων και τα αποτελέσματα ψυχιατρικής αξιολόγησης, καθώς το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται άμεσα με το Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης την ταχύτητα βάδισης σε μικρές αποστάσεις, παράγοντας που αποδείχθηκε ενδεικτικός για την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τον Petersen, κάθε γιατρός θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν τις παραπάνω πληροφορίες για κάθε ασθενή ηλικίας 65 ετών. Έτσι, θα μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα μεταβολές σε κάποια από τις παραμέτρους αυτές. Μόνο αν εντοπιστεί, για παράδειγμα, αλλαγή στην ταχύτητα βάδισης ή στην ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς, θα πρέπει ο ειδικός να προχωρά στο τρίτο στάδιο του τεστ, την αιματολογική ανάλυση προς αναζήτηση γνωστών γενετικών παραγόντων που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως συγκεκριμένες μορφές του γονιδίου ApoE.

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: 790 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 10 θάνατοι - Στους 84 οι διασωληνωμένοι

28η Οκτωβρίου: Πώς πληρώνονται όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα

Κορονοϊός: Συλλήψεις, ανοιχτά μαγαζιά μετά τις 00.30 και πρόστιμα για μάσκα

Ανάλυση Newsbomb.gr: Ο ρόλος του «μαφιόζου» Ερντογάν - Έτσι δεν χρεοκοπεί η Τουρκία

Αποκάλυψη: Τότε θα γίνει το γενικό lockdown στην Ελλάδα

Οικογενειακή τραγωδία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον αστυνομικό αδερφό του

Αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα: Δείτε πόσα θα πάρετε - Αναλυτικοί πίνακες

Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμες για ισχυρό πλήγμα στους Τούρκους - Ασφυκτικό μαρκάρισμα

Πρόταση μομφής - Τσίπρας: Να ασκήσετε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στην Κρήτη

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Το Oruc Reis κάνει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα

Φορολογικές υποχρεώσεις: ΠΡΟΣΟΧΗ! Τι πρέπει να πληρώσουμε έως 30 Οκτωβρίου

Σάλος στα Χανιά: Πόζαρε γυμνή σε μνημείο - Δείτε τις εικόνες