ΥΓΕΙΑ

Οι μεσήλικες με καλή φυσική κατάσταση κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο

Οι άντρες που παραμένουν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση μέχρι την ηλικία των 50 ετών αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ορισμένες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Oncology.

Οι μεσήλικες με καλή φυσική κατάσταση κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο

Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στον πνεύμονα ή ορθοκολικού καρκίνου είναι λιγότερες σε αυτήν την υποομάδα του πληθυσμού σε σύγκριση με μεσήλικες άντρες που δεν γυμνάζονται.

Επίσης, η καλή φυσική κατάσταση φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση που εκδηλωθεί καρκίνος, ακόμη κι αν η διάγνωση προκύψει σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές που εκπόνησαν τη σχετική μελέτη, ακόμη και μικρή βελτίωση στα επίπεδα της φυσικής κατάστασης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα των ερευνητών, ο οργανισμός Cancer Research UK αναφέρει ότι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ φυσικής κατάστασης και κινδύνου να εκδηλωθεί καρκίνος στον αντρικό πληθυσμό αποτελεί μια νέα προσέγγιση και αυτό γιατί η φυσική κατάσταση φαίνεται να είναι σημαντικότερος δείκτης για την υγεία σε σύγκριση με τη συχνότητα ή τη διάρκεια της γυμναστικής.

Είναι γνωστό πως η γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και άλλων ασθενειών. Ωστόσο, η Δρ Susan Lakoski, μία εκ των συντακτών της νέας μελέτης, υπογραμμίζει ότι πρέπει ο καθένας από εμάς να γνωρίζει πόσο πρέπει να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση ώστε να μειωθεί σε αποδεκτά επίπεδα ο κίνδυνος καρκίνου. Αυτό μπορεί να προκύψει μέσω του σχεδιασμού ενός εξατομικευμένου πλάνου που θα ξεκινά με την αξιολόγηση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας.