ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις βασικές αιτίες που έχετε αϋπνίες

Η χρόνια αϋπνία ορίζεται ως η διαταραχή στον ύπνο τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα για μια περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών.

Τέσσερις βασικές αιτίες που έχετε αϋπνίες

Έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα κινδύνων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου άγχους, της κατάθλιψης, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των πονοκεφάλων, της καρδιακής προσβολής και της οστεοπόρωσης.

Αν έχετε αϋπνίες το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Ειδικά αν συντρέχει κάποιος από τους παρακάτω παράγοντες, που αποτελούν απρόσμενες -σε πολλές περιπτώσεις- αιτίες διαταραχών στον ύπνο.

Χρόνιος πόνος

Κάθε πάθηση που σας προκαλεί έντονη δυσφορία μπορεί δικαιολογημένα να διαταράξει τον ύπνο σας. Μερικά παραδείγματα είναι η αρθρίτιδα, η οσφυαλγία, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η ινομυαλγία. Έρευνα από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου το 2015 έδειξε ότι μόνο το 36% των ατόμων με χρόνιο πόνο έχει "σταθερά καλό" ή "πολύ καλό" ύπνο.

Διατροφικές συνήθειες

Οι τροφές και τα ποτά που καταναλώνετε λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι, επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα του ύπνου σας. Οι ειδικοί συστήνουν να μην καταναλώνετε καφεΐνη τουλάχιστον έξι ώρες πριν κοιμηθείτε. Λάβετε υπόψη ότι η καφεΐνη είναι επίσης παρούσα στην σοκολάτα και ακόμη και στον ντεκαφεϊνέ καφέ. Το αλκοόλ, ενώ αρχικά είναι... χρήσιμο για να αποκοιμηθείτε, μπορεί να σας ξυπνήσει αργότερα το βράδυ. Και ένα μεγάλο, βαρύ γεύμα πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να είναι επιβαρύνει το πεπτικό σας σύστημα, να οδηγήσει σε καούρα και να σας κρατήσει ξύπνιους για περισσότερη ώρα.

Νευρολογικές παθήσεις

Τα άτομα με εγκεφαλικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και το εγκεφαλικό επεισόδιο συχνά έχουν προβλήματα με τον ύπνο, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου και στις χημικές ουσίες που επηρεάζουν τον ύπνο ή στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων αυτών των παθήσεων.

Αλλεργίες

Περίπου το 59% των ατόμων με ρινικές αλλεργίες έχει προβλήματα στον ύπνο εξαιτίας των συμπτωμάτων τους, σύμφωνα με έρευνα του 2013 από το αμερικανικό Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών. Μια άλλη μελέτη του 2006 έδειξε ότι οι διαταραχές του ύπνου και οι αλλεργίες σχετίζονται άμεσα, δεδομένου ότι τα άτομα με αλλεργίες διαπιστώθηκε πως έχουν πάνω από τις διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αυστηρή τήρηση τόσο των κανόνων για καλό ύπνο (δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο, χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές, σταθερό ωράριο ύπνου κλπ) και η πρόληψη των συμπτωμάτων της αλλεργίας (ντους πριν τον ύπνο, τακτική αλλαγή σε σεντόνια και μαξιλαροθήκες, ιονιστής αέρος κλπ) είναι πολύ σημαντικά.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν σας λείπει ύπνος με το τεστ των 59'' (βίντεο)

Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε με φως

Πώς θα μετατρέψετε το κρεβάτι σας σε... παράδεισο ύπνου

Ο υπολογιστής και το κινητό «κλέβουν» ώρες από τον ύπνο