ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πόνος στη μέση: Πλήρης οδηγός για πρόληψη, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Πόνος στη μέση: Πλήρης οδηγός για πρόληψη, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Η Βρετανική Υπηρεσία Υγείας (NHS) έχει καταρτίσει έναν πλήρη οδηγό για τον πόνο στη μέση που αφορά στους διάφορους τύπους, τα συμπτώματά του αλλά και σε μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης.

Ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται στην κακή στάση σώματος, στο αδέξιο σκύψιμο ή στην ανύψωση αντικειμένων μεγάλου βάρους. Συνήθως υποχωρεί σε μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος στη μέση είναι χρόνιος ή εκδηλώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τύποι

Ο πόνος στη μέση εκδηλώνεται συχνότερα χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα. Μπορεί βέβαια να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης, από τον αυχένα έως το ισχίο.

Μερικές φορές, ο πόνος στη μέση είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή πάθησης όπως η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ο τραυματισμός του αυχένα δίκην μαστιγίου, η φλεγμονή στον ώμο και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο οξύς πόνος

Εάν ο πόνος στη μέση επιμένει για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα και να επιταχύνετε τη διαδικασία ανάρρωσης:

- παραμείνετε δραστήριοι, μην απέχετε από τις καθημερινές σας δραστηριότητες

- πάρτε ένα παυσίπονο εάν ο πόνος είναι ισχυρός

- εφαρμόστε πάγο ή θερμότητα

Πώς αντιμετωπίζεται ο χρόνιος πόνος

Εάν ο πόνος επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο από 6 εβδομάδες, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Παραδοσιακές στρατηγικές αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου στη μέση είναι οι εξής:

- λήψη ισχυρών αναλγητικών

- ειδικές ασκήσεις γυμναστικής για ενδυνάμωση του κορμού και βελτίωση της στάσης του σώματος

- φυσικοθεραπεία ή βελονισμός

Η χειρουργική επέμβαση είναι η ύστατη λύση που προτείνει ο ειδικός εάν δεν έχει αποτέλεσμα καμία από τις παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου.

Πρόληψη

Ο τρόπος που καθόμαστε, στεκόμαστε και σηκώνουμε αντικείμενα επηρεάζει τη σπονδυλική μας στήλη. Θα πρέπει να δυναμώστε τους μύες της πλάτης και της μέσης με γυμναστική. Επίσης, η γιόγκα και το οι ασκήσεις πιλάτες βοηθούν να παραμένει το σώμα ευλύγιστο. Ακόμη, μην καταπονείτε τη μέση με βαριά φορτία.

Πότε να επισκεφθείτε τα Επείγοντα

Συμβουλευθείτε άμεσα γιατρό εάν ο πόνος στη μέση συνοδεύεται από:

- πυρετό

- ανεξήγητη απώλεια βάρους

- οίδημα στην πλάτη ή τη μέση

- πόνο στο στήθος

- ακράτεια ή αδυναμία ενούρησης

- μούδιασμα στα γεννητικά όργανα ή τους γλουτούς

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στον πλήρη οδηγό του NHS.

back pain guide

Διαβάστε επίσης:

Ζέστη ή κρύο; Τι χρειάζεστε για τον πόνο στη μέση, την κράμπα, τον πονοκέφαλο