ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η ερλιχίωση από την οποία «έφυγε» ο Εισαγγελέας Εφετών

Από ερλιχίωση, μία σπάνια νόσο η οποία μεταδίδεται από τα τσιμπούρια, έχασε την ζωή του την Κυριακή το βράδυ, ο εισαγγελέας Εφετών, Σωτήρης Μπάγιας σε ηλικία 58 ετών, μία απώλεια που συγκλονίζει τον δικαστικό κόσμο.

Τι είναι η ερλιχίωση από την οποία «έφυγε» ο Εισαγγελέας Εφετών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Espresso», ο δικαστικός λειτουργός είχε εισαχθεί πριν από ένα μήνα σε νοσοκομείο με πυρετό άγνωστης αιτιολογίας και έπειτα από τις απαραίτητες εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από ερλιχίωση, μία σπάνια νόσο που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια, τα οποία επιστημονικά ονομάζονται κρότωνες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα, επικρατούσε η βεβαιότητα ότι η ερλιχίωση δεν συνιστά απειλή για τη ζωή των ανθρώπων, παρά μόνο ζώων και ειδικά των σκύλων. Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, ο θάνατος του Εισαγγελέα, είναι η πρώτη περίπτωση θανάτου στη χώρα μας που οφείλεται σε αυτή την αιτία. Ο Σωτήρης Μπάγιας τον τελευταίο καιρό, είχε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, εξαιτίας ενός πολύ σημαντικού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει άτομο από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χώρα μας έχει αναφερθεί ανάλογο περιστατικό πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Αφορούσε ανοσοκατεσταλμένο ασθενή, ο οποίος επιβίωσε έπειτα από τη χορήγηση ειδικής θεραπείας. Η ερλιχίωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο ήπαρ και να είναι μοιραία, στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Προκαλεί, επίσης, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιομεγαλία, πηκτικές διαταραχές και κώμα.

Η Ερλιχίωση του σκύλου είναι εμπύρετη νόσος του σκύλου και άλλων κυνιδών και οφείλεται στον ρικετσιακό μικροοργανισμό Ehrlichia Canis, που παρασιτεί τα λευκοκύτταρα του αίματος.

Η νόσος προσβάλλει τα οικόσιτα και άγρια ζώα που ανήκουν στην οικογένεια των κυνιδών. Εργαστηριακή μόλυνση έχει επιτευχθεί στο κογιότ, την αλεπού και το τσακάλι. Η εξάπλωση της νόσου είναι σχεδόν παγκόσμια. Περιστατικά έχουν αναφερθεί σε σκυλιά της Νοτίου και Βορείου Αμερικής, της Καραιβικής, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.
Η νόσος σημειώνει έξαρση συγχρόνως με την έξαρση των παρασιτώσεων από τσιμπούρια. Τα μολυσμένα σκυλιά παραμένουν σε κατάσταση φορέα μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπευτική τους αγωγή, έστω και αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η εφαρμογή προληπτικών μέσων με αντιπαρασιτικά περιλαίμια και τα κατάλληλα σκευάσματα, πριν από την εμφάνιση τσιμπουριών, αποτελεί την καλύτερη αντιμετώπιση του κινδύνου της μόλυνσης.