ΥΓΕΙΑ

Πώς το πιεσόμετρο βοηθά την υγεία των νεφρών σας

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι κύριο αίτιο της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Πώς το πιεσόμετρο βοηθά την υγεία των νεφρών σας

Ένα στα τέσσερα περιστατικά νεφρικής ανεπάρκειας οφείλεται σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι νεφροί έχουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο η υψηλή αρτηριακή πίεση παρουσιάζεται στο 80% περίπου των περιπτώσεων.

Η διάγνωση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου είναι δύσκολη, επειδή ο ασθενής δεν έχει ειδικά συμπτώματα. Η πάθηση εξελίσσεται αθόρυβα σε ανεπάρκεια των νεφρών. Ο ασθενής αρχίζει και έχει συμπτώματα όταν έχει χαθεί ήδη περισσότερο από το 50% της λειτουργίας των νεφρών.

Τα συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου σε προχωρημένο στάδιο είναι: Nυκτουρία, πολυδιψία, πολυουρία, εύκολη κόπωση, ωχρότητα δέρματος, οίδημα στα πόδια ή/και στα μάτια, ταχυπαλμία, δύσπνοια, ξηροστομία, ναυτία, εμετοί, κνησμός, μειωμένη εγρήγορση.

Εκτός από τον κίνδυνο προοδευτικής απώλειας της νεφρικής λειτουργίας (που πιθανόν κάποια στιγμή να απαιτήσει αιμοκάθαρση ή και μεταμόσχευση), η Χρόνια Νεφρική Νόσος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο, που σχετίζεται με τη νεφρική δυσλειτουργία. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή διατρέχουν τουλάχιστον δεκαπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερειακή αρτηριακή νόσος και καρδιακή ανεπάρκεια).

Πώς επιδρά η αρτηριακή πίεση στη Χρόνια Νεφρική Νόσο

Οι νεφροί δεν φιλτράρουν και καθαρίζουν μόνο 200 λίτρα αίμα την ημέρα, αλλά επιπλέον μεταβολίζουν και παράγουν βιταμίνες και ορμόνες. Όμως, όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση, τόσο περισσότερο καταστρέφεται η δομή τους, βλάπτεται η λειτουργικότητά τους και μειώνεται η ροή αίματος στον νεφρό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν τελικά σε Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτός του ότι μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, μπορεί και να αποτελεί ένδειξη ήδη υπάρχουσας νεφρικής βλάβης. Όταν έχουν δημιουργηθεί νεφρικές βλάβες λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, οι νεφροί δεν μπορούν να φιλτράρουν και να αποβάλλουν τις περιττές ουσίες και το επιπλέον υγρό από το αίμα ή να παράγουν σημαντικές ορμόνες, όπως η ερυθροποιητίνη. Η έλλειψή της οδηγεί σε χαμηλή οξυγόνωση του αίματος, κατάσταση που αναγκάζει την καρδιά να εργάζεται πιο έντονα. Έτσι, ο ασθενής αισθάνεται συχνά κουρασμένος και μπορεί να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο.

Ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης αποτελεί σημαντική παρέμβαση στην αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Ομάδες υψηλού κινδύνου και πρόληψη

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου για Χρόνια Νεφρική Νόσο ανήκουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, οι παχύσαρκοι, οι καπνιστές, άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρτασης.

Όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να ελέγχουν συχνά την αρτηριακή τους πίεση, μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ. Θα πρέπει επίσης να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, κάνοντας τακτική άσκηση και υιοθετώντας διατροφή με λιγότερες πρωτεΐνες.

Διαβάστε επίσης:

Δέκα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας

Οι καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση στα νεφρά