ΥΓΕΙΑ

Οι δύο ασθένειες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο για άνοια

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ προειδοποιούν για δύο ασθένειες, που εγκυμονούν σημαντικό κίνδυνο για την εκδήλωση άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Οι δύο ασθένειες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο για άνοια

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής "JAMA Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για 2,4 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, η κατάθλιψη και ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Από τους συμμετέχοντες, το 19,4% είχαν κατάθλιψη, το 9,1% διαβήτη τύπου 2 και το 4% τόσο κατάθλιψη, όσο και διαβήτη. Η μέση ηλικία για την αρχική διάγνωση της κατάθλιψης ήταν τα 58,5 έτη και του διαβήτη τα 63 έτη.

Στη διάρκεια της εξαετούς μελέτης (2007-2013) το 2,4% των συμμετεχόντων εμφάνισε άνοια σε μέση ηλικία 81 ετών. Από αυτούς, το 26,4% είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με κατάθλιψη, το 10,8% με διαβήτη, ενώ το 6,7% και με τις δύο παθήσεις.

Η ανάλυση έδειξε ότι η ύπαρξη διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται με 20% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, ενώ η διάγνωση κατάθλιψης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 83%.

Όταν συνυπάρχουν κατάθλιψη και διαβήτης σε έναν άνθρωπο, αυτός έχει 117% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας στην τρίτη ηλικία (άνω των 65 ετών).

Ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η άνοια γίνονται όλο και πιο συχνές στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπολογίζεται ότι το 20% των διαβητικών έχουν και κατάθλιψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ