ΥΓΕΙΑ

Οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών

Τα αντιμικροβιακά χημικά που αποσκοπούν στην εξόντωση των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών, δεν υπάρχουν μόνο στα σαπούνια, αλλά και σε πολλά ακόμη προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως οι οδοντόκρεμες, τα καλλυντικά και τα πλαστικά.

Οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών

Η χρήση τους είναι πλέον τόσο εκτεταμένη, που πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι βρέθηκαν ίχνη τους στα ούρα εγκύων και στο αίμα του ομφάλιου λώρου νεογέννητων.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα χημικά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, αντίθετα μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβή για τους ανθρώπους που εκτίθενται συνεχώς σε αυτά.

Ένας τέτοιος αντιβακτηριακός παράγοντας, η ουσία τρικλοζάνη (triclosan). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology, ίχνη τρικλοζάνης βρέθηκαν στο 100% των δειγμάτων ούρων που πήραν από 180 γυναίκες, ενώ στο 87% αυτών βρέθηκαν ίχνη τρικλοκαρβάνης. Από τα 33 δείγματα αίματος από ομφάλιο λώρο, οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη τρικλοζάνης στο 46% αυτών και τρικλοκαρβάνης στο 23%.

Όπως εξηγεί ο Dr. Rolf Halden, η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες. Αυτό σημαίνει ότι τα χημικά αυτά μπορεί να μιμηθούν τις θυρεοειδικές ορμόνες και να διαταράξουν δυνητικά το μεταβολισμό, προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους ή απώλεια βάρους.

Η έρευνα αυτή, βέβαια, έγινε σε πολύ μικρό δείγμα γυναικών σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα με τον Dr Halden, οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχήσουν. «Αρκεί να δρουν με την κοινή λογική. Το να μη χρησιμοποιούν υγρά, αντιβακτηριακά σαπούνια, είναι το πρώτο βήμα, μέχρι τουλάχιστον οι επιστήμονες να ανακαλύψουν περισσότερα γύρω από το θέμα αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Ουσία σε αντιμικροβιακά σαπούνια συνδέεται με τον καρκίνο και την κίρρωση του ήπατος

Εσείς πόσα δηλητήρια έχετε στο σπίτι σας;