ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδής και μαλλιά: Ποια η σχέση μεταξύ των δύο

Ο θυρεοειδής είναι ένα αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού, επάνω από την τραχεία.

Θυρεοειδής και μαλλιά: Ποια η σχέση μεταξύ των δύο

Παράγει ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολικό ρυθμό και τα επίπεδα ενέργειας. Μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει υπερβολικά το μεταβολικό ρυθμό, καθώς διαταράσσει τη διαδικασία παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για τις Παθήσεις του Θυρεοειδούς, ο σοβαρής μορφής, μακρόχρονος υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός μπορεί να ευθύνεται για την τριχόπτωση.

Στην περίπτωση αυτή, η αδυναμία και η απώλεια των μαλλιών είναι διάχυτη και δεν εκδηλώνεται σε συγκεκριμένα σημεία του τριχωτού της κεφαλής. Η αποκατάσταση της όψης των μαλλιών επιτυγχάνεται με την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής του θυρεοειδούς. Θα χρειαστούν όμως αρκετοί μήνες θεραπείας έως ότου αποκατασταθεί η φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης των μαλλιών.

Οι ήπιες (υποκλινικές) μορφές υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού και οι βραχύχρονες διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς συνήθως δεν συνδυάζονται με την απώλεια μαλλιών.

Η τριχόπτωση λόγω πάθησης του θυρεοειδούς αρχίζει να γίνεται εμφανής αρκετούς μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων ενδείξεων του προβλήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τρίχα έχει αρκετά μεγάλο κύκλο ζωής μέχρι να απορριφθεί από το τριχωτό της κεφαλής.

Διαβάστε επίσης:

Πού βρίσκεται το συκώτι, ο θυρεοειδής, το πάγκρεας... (φωτογραφίες)
Πώς θα κάνετε αυτο-εξέταση του θυρεοειδούς (βίντεο)
Ελέγξτε το θυρεοειδή σας με ένα και μόνο... θερμόμετρο!