ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Νέες τεχνικές για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής

Νέες τεχνικές για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία καθώς αφορά το 1-2% του γενικού πληθυσμού ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει 10-15% σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από καρδιολογικές παθήσεις.

Η αρρυθμία αυτή μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβου που ενδέχεται να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο με άγνωστες συνέπειες έως και θάνατο. Η αντιμετώπισή της με την τεχνική της κατάλυσης όταν γίνεται νωρίς και σε νεότερες ηλικίες μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην θεραπεία.

Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται με τη βοήθεια καθετήρων που εισάγονται διαμέσου περιφερικών φλεβών και προωθούνται ανώδυνα στην καρδιά όπου, είτε με τη χρήση υψίσυχνου ρεύματος είτε με κρυοπηξία, καταστρέφονται οι εστίες του μυοκαρδίου του αριστερού (ή και του δεξιού κόλπου) που την προκαλούν.

«Οι νέες τεχνικές της κατάλυσης που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπερτερούν σε σύγκριση με την φαρμακευτική θεραπεία, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με εμμένουσα παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην ίαση. Παρά τις διχογνωμίες που υπάρχουν σχετικά με την τεχνική της κατάληψης υπάρχουν εξελίξεις στην εφαρμογή της. Όταν εφαρμόζεται νωρίς σε σχετικά νέους ασθενείς ηλικίας 40-60 ετών σε εξειδικευμένα κέντρα τα αποτελέσματα είναι άριστα», ανέφερε ο καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ (Ιπποκράτειο) Βασίλης Βασιλικός με αφορμή το συνέδριο ARRHYTHMIAS UPDATE 2015 που πραγματοποιείται στις 24 και 25 Απριλίου στο The Met Hotel Θεσσαλονίκη και διοργανώνεται από τη Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

Πρόσθεσε δε ότι σε όλη την Ελλάδα γίνονται 400 επεμβάσεις κατάλυσης το χρόνο ενώ στη Θεσσαλονίκη γίνονται 80 ετησίως. Στη Θεσσαλονίκη η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και την ερχόμενη εβδομάδα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και στο Ιπποκράτειο.

«Με την κρυοπηξία η διαδικασία είναι πιο σύντομη όταν όμως υπάρχουν επιπλέον εστίες που προκαλούν την κολπική μαρμαρυγή η πρακτική της θερμικής κατάλυσης είναι πιο ευέλικτη. Υπάρχουν επίσης και ρομποτικές τεχνικές που αφορούν τον χειρισμό των καθετήρων, οι οποίες εφαρμόζονται σε επιλεγμένα περιστατικά αλλά είναι ακριβές και δεν υπερτερούν σε σύγκριση με την θερμική κατάλυση», πρόσθεσε ο κ Βασιλικός.

Στη διάρκεια του συνεδρίου οι ομιλητές θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν στις νεότερες θεραπείες της κολπικής μαρμαρυγής, τη θέση των νέων αντιθρομβωτικών, τη χρήση των απινιδωτών και αμφικοιλιακών συστημάτων και την προσέγγιση των γενετικά μεταδιδόμενων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

BEST OF NETWORK

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δουλέμποροι σε ρόλο κατασκόπων στο Αιγαίο; Τι ερευνούν ΕΥΠ και Λιμενικό

Κέιτ Μίντλετον: Μία βασίλισσα «σε αναμονή» - Πώς προετοιμάζεται αθόρυβα για το μελλοντικό της ρόλο

Πάσχα 2021: Τι ώρα θα πούμε το «Χριστός Ανέστη» στην Ανάσταση - Τι θα γίνει με το Άγιο Φως

Τριπλό «χουνέρι» της Ελλάδας στον Ερντογάν: Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο «σουλτάνος»

Θεοδωρικάκος στο Newsbomb.gr: Εθνικά υπεύθυνη η απόφαση Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Καμπανάκι Θωμαΐδη για τα κορονοπάρτι: Αύξησαν το ιικό φορτίο - «Ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί»

European Super League: Ήρθε, απείλησε και γκρεμίστηκε σαν «χάρτινος πύργος»

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν - Ποια ποινή αντιμετωπίζει

Κορονοπάρτι: Κωδικός «καθαρές πλατείες» από την ΕΛΑΣ - Σε επιφυλακή αστυνομικοί, έτοιμοι να επέμβουν

Αυξάνονται οι υποχρεωτικές αργίες μέσα στο χρόνο: Από 5 γίνονται 8

Μόλις είδαμε το μεγαλύτερο κόλπο της «Συμμορίας των 12»