ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Μήνας ευαισθητοποίησης ο Μάιος

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Μήνας ευαισθητοποίησης ο Μάιος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ στις 27 Μαΐου, ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) διοργανώνει το «Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΣΚΠ», ο οποίος περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη μετάδοση του μηνύματος: «Η ΣKΠ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗ ΖΩΗ!».

Την «αυλαία» των εκδηλώσεων άνοιξε η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 26 Απριλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου παραβρέθηκαν περισσότερα από 200 άτομα, μέλη του ΣΑμΣΚΠ, φίλοι, κ.α. με στόχο την ενημέρωση σχετικά τις εκδηλώσεις του Συλλόγου στο πλαίσιο του «Μήνα Ευαισθητοποίησης» καθώς και τις εξελίξεις γύρω από τη ΣKΠ.

Την ενημερωτική ομιλία προλόγισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με ΣKΠ, Βάσω Μαράκα. Η κυρία Ελένη-Αντωνία Γρηγόρη, Μέλος Δ.Σ. ΣΑμΣKΠ και Αντιπρόσωπος των Νέων με ΣΚΠ στην EMSP (European Multiple Sclerosis Platform) υπενθύμισε τι είναι ο θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας για τη ΣΚΠ (MS DAY) και επεσήμανε ότι η φέτος έχει θέμα ξανά την «Πρόσβαση» λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεταξύ των άλλων ανέφερε η κυρίαΓρηγόρη «Όταν λέμε πρόσβαση εννοούμε την ισότητα της πρόσβασης στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή, πρόσβαση στη διάγνωση, στην θεραπεία και στην υποστήριξη, πρόσβαση σε κτήρια, μέσα μαζικής μεταφοράς και χώρους ψυχαγωγίας και πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην άσκηση και στην εργασία. Ισότητα όμως δεν σημαίνει μόνο την πρόσβαση σε κτίρια, αλλά στα ίδια εργαλεία, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που απολαμβάνουν τα άτομα που δεν έχουν ΣΚΠ».

Εν συνεχεία η κυρία Ελισάβετ Ανδρεάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Νοσοκομείο «Αιγινήτειο», πραγματοποίησε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα «Πώς αξιολογούν επαγγελματίες υγείας και ασθενείς τη σπουδαιότητα της ασφάλειας κατά την επιλογή της θεραπείας για την ΠΣ». Σύμφωνα με την κυρία Ανδρεάδου : «Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι ασθενείς με ΣΚΠ αποφασίζουν από κοινού με τον θεράποντα ιατρό τους την κατάλληλη αγωγή για τη συνέχιση της θεραπείας τους». Η εκδήλωση
ολοκληρώθηκε με την προβολή μικρού μήκους «Το τέλος των δεινοσαύρων» στο Πλανητάριο του
Ιδρύματος.

Η κυρία Βάσω Μαράκα, Πρόεδρος του ΣΑμΣΚΠ, δήλωσε: «Κάθε χρόνο ο ΣΑμΣKΠ διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη ΣΚΠ. Έτσι και φέτος οργάνωσε το Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΣΚΠ με διάφορες εκδηλώσεις και happenings για την MS Day. Σκοπός όλων εκδηλώσεων και των προσπαθειών του Συλλόγου είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση του κοινού και των φορέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Ελπίζω αυτή η χρονιά να είναι η αφορμή να βελτιωθεί η πρόσβαση που αποτελεί και φέτος το θέμα της MS Day».

Η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση του «Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη Σ ΚΠ» πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Merck.

Σύλλογος Ατόμων με ΣΚΠ (ΣΑμΣΚΠ)

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει ιδρυθεί το 2007 αποκλειστικά από ασθενείς με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών σε όλο το φάσμα των αναγκών τους καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια.

Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ (World MS Day)

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη ΣΚΠ - Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) ω ς Π αγκόσμια Η μέρα για τη Σ ΚΠ κ αι γιορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το 2009.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας, η επίτευξη της μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης γι αυτή τη χρόνια πάθηση, καθώς και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.

Υπολογίζεται ότι πάνω 2.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων περίπου 10.000 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Υψηλή αποτελεσματικότητα σε φάρμακο της Novartis

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Νέο πειραματικό φάρμακο αποκαθιστά τη μυελίνη

Links

BEST OF NETWORK

PlusQueen