ΥΓΕΙΑ

Πώς θα νικήσετε τις τροφικές δηλητηριάσεις

Αν αντί για σφουγγάρι ή οποιοδήποτε άλλο είδος πανιού χρησιμοποιείτε αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια για να καθαρίσετε την κουζίνα, μειώνετε κατά 99% τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.

Πώς θα νικήσετε τις τροφικές δηλητηριάσεις

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι με αυτό τον τρόπο μπορείτε να απαλλαγείτε σχεδόν τελείως από το επικίνδυνο καμπυλοβακτηρίδιο, που είναι το πιο συνηθισμένο μικρόβιο στα πουλερικά και υπεύθυνο για πολλές τροφικές δηλητηριάσεις.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα εν λόγω μαντηλάκια σε πάγκους φτιαγμένους από διάφορα υλικά με στόχο να διερευνήσουν αν θα καθάριζαν επαρκώς τα διάφορα επικίνδυνα βακτήρια.

Ο Δρ. Gerardo Lopez, επικεφαλής της έρευνας, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα σχετικά με τον καθαρισμό του καμπυλοβακτηρηδίου και εξήγησε ότι το χειρότερο απ' όλα με το καμπυλοβακτηρίδιο είναι ότι δεν χρειάζεται να καταπιούμε μεγάλη ποσότητα από το συγκεκριμένο βακτήριο ώστε να αρρωστήσουμε και να κάνουμε διάρροιες και εμετούς.

Ακριβώς επειδή αυτού του είδους οι τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες για κάποιους, όπως είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι αλλά και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να καθαρίζετε σχολαστικά αφού μαγειρέψετε πουλερικά. Αν και κατά κανόνα τα βακτήρια αυτά σκοτώνονται όταν το κοτόπουλο ψήνεται ή βράζει καλά, κάποια από αυτά τα βακτήρια μπορεί να έχουν πεταχτεί στο νεροχύτη ή στις γύρω επιφάνειες όση ώρα καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε το κοτόπουλο.

Γι' αυτό και είναι σημαντικό να καθαρίζετε καλά μετά την προετοιμασία του φαγητού και προφανώς τα υγρά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια είναι πολύ αποτελεσματικά από ότι φαίνεται για το καμπυλοβακτηρίδιο αλλά και για άλλα επικίνδυνα βακτήρια όπως είναι το E.coli, η σαλμονέλα κ.α. Τέλος, πρέπει να πλένετε πάντα και πολύ σχολαστικά τα χέρια σας πριν συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας.