ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Αυτά είναι τα σημάδια που σας προειδοποιούν

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις άντρες και μία στις τρεις γυναίκες στη χώρα μας πάσχουν από υπέρταση, δηλαδή έχουν αρτηριακή πίεση υψηλότερη από το φυσιολογικό.

Υπέρταση: Αυτά είναι τα σημάδια που σας προειδοποιούν

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη, καθώς καταστρέφει τις αρτηρίες, προκαλώντας στενώσεις ή ανευρύσματα. Επιπλέον, κουράζει την καρδιά, με επακόλουθο να οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Φυσιολογικές τιμές

Τα συνιστώμενα όρια της πίεσης μεταβάλλονται διαρκώς, με τάση να ελαττώνονται, καθώς μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν συστολική αρτηριακή πίεση (η «μεγάλη» πίεση) 110 mmΗg έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους έχουν «μεγάλη» πίεση 130.

Έτσι, πιστεύεται πλέον ότι η ιδανική αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 120/80 mmΗg- η επίσημη σύσταση, όμως, είναι να διατηρείται χαμηλότερα από 140/90 mmΗg στον γενικό πληθυσμό και κάτω από 130/80 mmΗg στους διαβητικούς και τους καρδιοπαθείς.

piesometro

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί μύθο ότι η υπέρταση προκαλεί συμπτώματα. Εν τούτοις μία σειρά καταστάσεων μπορεί να συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αγνοούνται.

Αυτές είναι:

-Δύσπνοια

-Πονοκέφαλος

-Ρινορραγία

-Κούραση και νύστα

-Σύγχυση

-Εμβοές

-Εμετός

-Έντονη εφίδρωση

-Θολή όραση

Συνήθως οι ενοχλήσεις οφείλονται στις επιπλοκές της πίεσης, που εμφανίζονται μετά από κάποια χρόνια, γι' αυτό στην Αμερική η υπέρταση είναι γνωστή ως "βουβός δολοφόνος" (silent killer).

Για την καλή λειτουργία, λοιπόν, του συνόλου του οργανισμού και προστασία των επιμέρους οργάνων, δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε ελαφρά το θέμα της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά να φροντίζετε επιμελώς για τη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα ρίξετε την πίεση

«Μεγάλη» και «μικρή» πίεση: Τι σημαίνει ο κάθε αριθμός