ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Εμβόλιο τραχήλου της μήτρας: Μία δόση ίσως είναι αρκετή

Εμβόλιο τραχήλου της μήτρας: Μία δόση ίσως είναι αρκετή

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), δεν χρειάζεται να γίνεται σε δύο ή τρεις δόσεις όπως σήμερα, αλλά μία φαίνεται να αρκεί.

Αυτό δείχνει η ανάλυση δύο μεγάλων κλινικών δοκιμών του εμβολίου Cervarix της εταιρείας GlaxoSmithKleine (GSK), οι οποίες αφορούσαν περίπου 25.000 κορίτσια και νέες γυναίκες ηλικίας 15-25 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Έιμι Κράιμερ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας Lancet Oncology, ανέφεραν ότι, όπως διαπίστωσαν, ακόμη και μία μόνο δόση εμβολιασμού επιφέρει σε γενικές γραμμές την ίδια προστασία κατά του ιού μετά από τέσσερα χρόνια, όπως και οι δύο ή οι τρεις δόσεις.

Οι 543 νέες γυναίκες που στις κλινικές δοκιμές έκαναν μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, εμφάνισαν ποσοστό προστασίας 85,7% έναντι των τύπων 16 και 18 του ιού HPV, των δύο στελεχών στους οποίους οφείλεται περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου.

Ο εμβολιασμός σε τρεις δόσεις, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τον εμβολιασμό σε μία ή δύο δόσεις μόνο όσον αφορά άλλα σπανιότερα καρκινογόνα στελέχη του ιού, τους τύπους 31, 33 και 45. Αν οι δύο δόσεις απέχουν τουλάχιστον έξι μήνες μεταξύ τους, τότε φαίνεται να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις τρεις δόσεις.

To εν εν λόγω εμβόλιο (το οποίο τυπικά πρέπει να δίνεται σε τρεις δόσεις στη διάρκεια ενός εξαμήνου) έχει συναντήσει αντιστάσεις στην εξάπλωσή του τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες (όπου συμβαίνει πάνω από το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου), καθώς το αυξημένο κόστος του, λόγω των τριών δόσεων, έχει σταθεί αντικίνητρο για πολλές οικογένειες να το κάνουν στα παιδιά τους. Η νέα μελέτη ανοίγει τη δυνατότητα για την ευρύτερη αξιοποίησή του, εφόσον περιορισθεί στη μία μόνο δόση.

Όπως είπε η Κράιμερ, εφόσον επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές κλινικές δοκιμές ότι όντως η μία δόση είναι αρκετή για το Cervarix, θα υπάρξει σημαντική μείωση στο κόστος εμβολιασμού.

Η εταιρεία Merck παράγει ένα ανταγωνιστικό εμβόλιο, το Gardasil, που στοχεύει σε τέσσερα στελέχη του ιού. Οι κλινικές δοκιμές δεν συμπεριέλαβαν και αυτό το εμβόλιο.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών και θεωρείται «σιωπηλός δολοφόνος», επειδή συχνά η διάγνωσή του γίνεται με καθυστέρηση.

Ο ιός HPV μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο των γεννητικών οργάνων, καθώς και κονδυλώματα. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συστήνουν πλέον τον εμβολιασμό κοριτσιών αλλά και αγοριών κατά την εφηβεία τους.

BEST OF NETWORK

«Λουκέτο» σε όλη τη χώρα έως τις 15 Μαρτίου; Τα σενάρια για καθολικό lockdown και «κόφτη» στο SMS 6

Ο διπρόσωπος Ερντογάν: «Μαγειρεύει» τον εκλογικό νόμο ενώ «πουλάει» ανθρωπισμό στη Δύση

Νικολάου στο Newsbomb.gr: Εμείς κάνουμε τα πάντα για να ζήσει ο Κουφοντίνας

Κορονοϊός: Πότε θα δούμε υποχώρηση της πανδημίας στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τραγωδία στο Κερατσίνι: Αυτοκτόνησε 15χρονος στο δωμάτιό του - Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέα καταγγελία από τον Ανδρέα Φυλακτού - Πώς γλίτωσε τα χειρότερα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Συνεπιμέλεια: Επιστολή των Ενεργών Μπαμπάδων στον Πρωθυπουργό - «Προστατέψτε τα παιδιά»

Φρεγάτες Belh@rra: Η πρόταση των Γάλλων που τα έχει όλα – Έτσι θα είναι το νέο ελληνικό πλοίο

Υπόθεση Lamaniff: «Είναι κορίτσι της διπλανής πόρτας, όχι αφέντρα» -Τι λέει ο δικηγόρος της 30χρονης

Πάνος Μουζουράκης για σεξουαλική παρενόχληση: Με στιγμάτισε μια εμπειρία στα 14, το είπα στα 23

Survivor: Χαμός στο Twitter με την τούμπα του Τριαντάφυλλου