ΥΓΕΙΑ

Μεταταρσαλγία: Ποιες είναι οι μορφές της και πώς αντιμετωπίζεται

Με τον όρο μεταταρσαλγία περιγράφεται ο πόνος στο κάτω και μπροστά μέρος του ποδιού, που εντοπίζεται συνήθως κάτω από τις κεφαλές του 2ου, 3ου ή 4ου μεταταρσίου.

Μεταταρσαλγία: Ποιες είναι οι μορφές της και πώς αντιμετωπίζεται

Πρόκειται για βαθύ και σταθερό πόνο που μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα καψίματος.

Στη μεταταρσαλγία κάποιο από τα μετατάρσια του ποδιού, δηλαδή τα μακριά οστά που καταλήγουν στα δάκτυλα, έχει υποστεί «πτώση», δηλαδή ακουμπάει με μεγαλύτερη πίεση στη κάτω επιφάνεια του ποδιού. Έτσι ανάλογα με το βαθμό ορθοστασίας, το σωματικό βάρος, τον τύπο υποδήματος που φοράει ο άνθρωπος και τα εδάφη στα οποία κινείται, τα συμπτώματα θα εμφανιστούν αργότερα ή γρηγορότερα.

Η μεταταρσαλγία προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες λόγω της αυξημένης χρήσης ψιλοτάκουνων ή στενών υποδημάτων . Όταν η πάθηση εμφανίζεται στους άντρες, συνήθως κρύβει σοβαρότερους προδιαθεσικούς παράγοντες όπως βαριά πλατυποδία, βλαισοπλατυποδία κ.α.

Αποτέλεσμα της πίεσης είναι η εμφάνιση σκληρύνσεων και δερματικών κερατωμάτων.

Μερικές φορές η μακροχρόνια πτώση του μεταταρσίου, μπορεί να συνοδεύεται και από παραμόρφωση του δάκτυλου το οποίο συνδέεται με το μετατάρσιο.

Μία άλλη μορφή μεταταρσαλγίας είναι το νευρίνωμα Μόρτον που επεκτείνεται και στην επάνω επιφάνεια του πέλματος και μπροστά ανάμεσα στα δάκτυλα και εκδηλώνεται με κάψιμο και μυρμήγκιασμα.

kotsi

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της μεταταρσαλγίας μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς να περιλαμβάνει χειρουργείο.

Το μυστικό βρίσκεται στην έγκυρη διάγνωση και την άμεση συντηρητική αντιμετώπιση.

Η διάγνωση περιλαμβάνει λήψη λεπτομερούς ιστορικού σε συνδυασμό με κλινική εξέταση. Σπάνια μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως διαγνωστικό υπερηχογράφημα, ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιορίζεται στην έγκυρη διάγνωση των προδιαθεσικών «μηχανικών» αιτίων που δημιουργούν συμπιεστικά φορτία στα μετατάρσια και/ή το μεσόστεο νεύρο.

Διαβάστε επίσης:

Κακή κυκλοφορία στα πόδια: Δείτε πού οφείλεται