ΥΓΕΙΑ

Επιχείλιος έρπης: Πώς μεταδίδεται, τι πρέπει να προσέχετε

Ο επιχείλιος ή στοματικός έρπης είναι μία πολύ συχνή μόλυνση που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV 1).

Επιχείλιος έρπης: Πώς μεταδίδεται, τι πρέπει να προσέχετε

Υπολογίζεται ότι 90% των ενηλίκων έχουν στο αίμα τους αντισώματα κατά του ιού HSV.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό πριν από την ηλικία των 20 ετών. Η αρχική μόλυνση μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα ή να περνά απαρατήρητη. Όμως ο ιός δεν φεύγει και παραμένει στους νευρικούς ιστούς του προσώπου.

Υπολογίζεται ότι στο 33% όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό, αυτός θα ιός επαναδραστηριοποιηθεί υπό ορισμένες συνθήκες. Τότε προκαλεί εξάνθημα συνήθως στην ίδια περιοχή.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην επαναδραστηριοποίηση:

-Στρες
-Συναισθηματική ή σωματική καταπόνηση
-Περίοδος, ορμονικές αλλαγές
-Πυρετός
-Έκθεση στον ήλιο
-Γρίπη ή κρυολόγημα
-Αδύναμο ανοσοποιητικό

Εκτός από τον τύπο 1 του ιού του έρπητα, υπάρχει και τύπου 2 που προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων και της περιγεννητικής περιοχής. Ωστόσο και οι δύο μορφές του ιού μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις στην περιοχή του προσώπου ή των γεννητικών οργάνων.

erpis

Μετάδοση

Ο ιός του έρπητα είναι πολύ μεταδοτικός και κάποιος μπορεί να μολυνθεί πολύ εύκολα από άτομο που έχει ενεργό μόλυνση με το σάλιο και την επαφή με φυσαλίδα του εξανθήματος.

Υπάρχει μάλιστα περίπτωση ο ιός να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν, έστω και εάν δεν παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ιός του έρπητα, παραμένει στα κύτταρα του δέρματος των χειλιών σε άτομα που υπέστησαν μια πρώτη λοίμωξη.

Τι πρέπει να προσέχετε

Μην χρησιμοποιείτε με άλλους τα ίδια σκεύη κουζίνας, πετσέτες, ξυραφάκια και άλλα προσωπικά είδη και φυσικά αποφύγετε την άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή.

Τα άτομα με ενεργό μόλυνση στο στόμα, αλλού στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα, πρέπει να αποφεύγουν να έχουν σεξουαλική επαφή.

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν ενεργό μόλυνση έρπητα στα γεννητικά όργανα κατά τη γέννηση, έχουν κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και για αυτό χρειάζονται ειδικές προφυλάξεις.

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα

Μετά από τη μετάδοση του ιού, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός μίας έως δύο εβδομάδων. Σπανιότερα μπορεί να πάρει έως τρεις εβδομάδες.

Το εξάνθημα του επιχείλιου έρπητα, διαρκεί από 7 έως 10 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρεί. Οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις, εντοπίζονται στο ίδιο σημείο που εκδηλώθηκε την πρώτη φορά ή κοντά σε αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Έρπης ζωστήρας: Αναγνωρίστε τον μέσα από φωτογραφίες