ΥΓΕΙΑ

Σύντομα το τέλος των ενέσεων για τους διαβητικούς χάρη στο «έξυπνο τσιρότο» ινσουλίνης

Ερευνητές από τις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο «έξυπνο τσιρότο» το οποίο θα χορηγεί αυτόματα τις αναγκαίες δόσεις ινσουλίνης σε διαβητικούς.

Σύντομα το τέλος των ενέσεων για τους διαβητικούς χάρη στο «έξυπνο τσιρότο» ινσουλίνης

Το τσιρότο δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα και αν είναι εξίσου επιτυχείς οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για να απαλλαχθούν οι άνθρωποι με διαβήτη από το συνεχές βάσανο της βελόνας στο δάχτυλό τους.

Παράλληλα, θα αποφεύγονται τα σημερινά ανθρώπινα λάθη, τα οποία -λόγω λάθους δοσολογίας- μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως η τύφλωση και ο ακρωτηριασμός ή ακόμη και ο θάνατος.

Θα χρειασθούν περισσότερες έρευνες στο μέλλον, αλλά οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το τσιρότο θα είναι έτοιμο για ανθρώπινη χρήση σε δύο έως τρία χρόνια, αλλάζοντας τελείως τον τρόπο που σήμερα οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν την πάθησή τους.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζεν Γκου του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής, οι οποίιο έκαναν τη σχετική δημοσίευση στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι πρόκειται για το πρώτο «έξυπνο» τσιρότο, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αξιόπιστα τις αυξήσεις του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και, στη συνέχεια, να χορηγήσει αυτόματα τις δόσεις της ινσουλίνης, όποτε και όσο χρειάζεται.

Το τετράγωνο τσιρότο σε μέγεθος νομίσματος διαθέτει πάνω από 100 μικροσκοπικές βελόνες στο κάτω μέρος του και εφάπτεται στο δέρμα. Κάθε μικρο-βελόνα περιέχει μικροσκοπικούς αποθηκευτικούς χώρους για την ινσουλίνη και για τα ένζυμα που καταγράφουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς.

Χάρη σε έναν «έξυπνο» μηχανισμό, η βελόνα δίνει την εντολή να απελευθερώνεται η ινσουλίνη την κατάλληλη στιγμή και στην αναγκαία ποσότητα, χωρίς ο διαβητικός να χρειάζεται να κάνει κάτι ο ίδιος. Όταν οι βελόνες του τσιρότου απελευθερώνουν την ινσουλίνη στο δέρμα, ο ασθενής αισθάνεται ένα μικρό το τσίμπημα, σαν αυτό του κουνουπιού.

Όπως έδειξαν τα πειράματα, στα ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη, το σάκχαρο αποκαταστάθηκε στο σωστό επίπεδο μέσα σε 30 λεπτά και παρέμεινε στα επιθυμητά επίπεδα έως και για εννέα ώρες. Συγκριτικά, στα ποντίκια που δεν είχε τοποθετηθεί τσιρότο, έπρεπε να γίνει νέα ένεση ινσουλίνης πολύ νωρίτερα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι στην πορεία το τσιρότο θα γίνει ακόμη πιο... έξυπνο, καθώς θα είναι δυνατό να ρυθμισθεί ανάλογα με το βάρος του ασθενούς και την αντοχή του στην ινσουλίνη. Στόχος των επιστημόνων είναι ο ασθενής να αλλάζει το τσιρότο κάθε λίγες μέρες.

Από διαβήτη πάσχουν πάνω από 387 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ενώ έως το 2035 αναμένεται να φθάσουν τα 592 εκατομμύρια.