ΥΓΕΙΑ

Η κοιλιά της εγκύου «προδίδει» αν θα κάνει αγόρι ή κορίτσι;

Τα περισσότερα ζευγάρια έχουν αγωνία αν το παιδάκι που θα κάνουν θα είναι αγόρι ή κορίτσι και βιάζονται να μάθουν ώστε να επιλέξουν το κατάλληλο όνομα ή να προετοιμάσουν το παιδικό δωμάτιο καταλλήλως.

Η κοιλιά της εγκύου «προδίδει» αν θα κάνει αγόρι ή κορίτσι;

Διάφορες θεωρίες έχουν επικρατήσει κατά καιρούς στη λαϊκή παράδοση σχετικά με τις «προβλέψεις» για το φύλο του μωρού, με τη δημοφιλέστερη εξ αυτών να είναι το σχήμα της κοιλιάς της μέλλουσας μητέρας.

Μπορεί το σχήμα ή η ακριβής θέση της κοιλιάς να δείξει αν το μωρό που θα γεννηθεί θα είναι αγόρι ή κορίτσι;

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι αν η κοιλιά είναι φουσκωμένη σχετικά ψηλά το μωρό θα είναι κορίτσι, ενώ αντίθετα αν το μωρό βρίσκεται πιο χαμηλά στη μήτρα θα είναι αγόρι. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο! Υπάρχει κάποια επιστημονική βάση που να υποδεικνύει πού προτιμούν να «εγκαθίστανται» τα κορίτσια και πού τα αγόρια έμβρυα;

674efc3c37490fc5b8b10b31a638c376 L

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC), εκπαιδευτικό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, πρόκειται σαφώς για μύθο, ο οποίος ξεκίνησε από την αρχαία Αγγλία. Η δοξασία ξεκίνησε να διαδίδεται από τότε και έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Μια παραλλαγή της θεωρίας αυτής λέει ότι εάν όλο το βάρος που παίρνει η εγκυμονούσα εστιάζεται στην κοιλιά το μωρό θα είναι αγόρι, ενώ αν τα κιλά είναι ίσα κατανεμημένα στο σώμα το μωρό θα είναι κορίτσι.

Οι επιστήμονες έχουν κάνει προσπάθειες να αποδείξουν ότι καμία από τις θεωρίες αυτές δεν ισχύει και ότι οι εξελιγμένες μέθοδοι απεικόνισης είναι ο μόνος τρόπος να προβλεφθεί το φύλο του μωρού.

Ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία συμμετείχαν 104 γυναίκες, καμία από τις οποίες δεν γνώριζε το φύλο του μωρού που θα φέρει στον κόσμο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στο φύλο του μωρού και το σχήμα της κοιλιάς της γυναίκας. Δεν παρατήρησαν επίσης κάποια σχέση ανάμεσα στο φύλο του μωρού που αναμένεται να έρθει στον κόσμο και στο φύλο του μωρού από προηγούμενη εγκυμοσύνη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Birth.

Η μορφολογία της κοιλιάς κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από πολυάριθμους παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα διαφέρουν από τη μία εγκυμοσύνη στην άλλη στην ίδια γυναίκα. Οι βασικότεροι από αυτούς είναι η θέση του μωρού στη μήτρα, το σχήμα και το μέγεθος της μήτρας και η δύναμη των μυών της κοιλιάς.

Διαβάστε επίσης:
Φύλο μωρού: Πόσο αξιόπιστο είναι το υπερηχογράφημα;