ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αίσθημα κούρασης: Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει

Αίσθημα κούρασης: Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει

Η πολύωρη εργασία, το καθημερινό στρες και οι υποχρεώσεις, καθώς και ο λιγοστός ύπνος είναι οι βασικές αιτίες της μόνιμης κούρασης.

Πολλοί ωστόσο αισθάνονται κουρασμένοι ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Σε αυτή την περίπτωση η κούραση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας από τις παρακάτω ασθένειες.

Υπνική άπνοια

Όσοι πάσχουν από το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο νιώθουν σωματική και πνευματική κόπωση. Ένα σύμπτωμα αυτού του συνδρόμου είναι όταν κάποιος κοιμάται για περισσότερες από 7 ώρες το εικοσιτετράωρο, καθώς επίσης όταν ξυπνάει με ξηροστομία και υπνηλία.
Στους άνδρες παρατηρούνται συχνά προβλήματα μείωσης της σεξουαλικής διάθεσης και σε κάποιους ανικανότητα.
Εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 60 ετών, περίπου στο 18% των ανδρών και στο 8% των γυναικών και πρόκειται στη ουσία για «βλάβη» της ποιότητας του ύπνου και όχι της χρονικής διάρκειας. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου προκαλείται στιγμιαία διακοπή της αναπνοής, η οποία δεν γίνεται αντιληπτή από αυτόν που κοιμάται.
Η άπνοια παρουσιάζεται συχνότερα στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους και εάν παραμείνει δίχως θεραπεία, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής αυξάνεται σημαντικά.

Αναιμία

Η πιο συχνή κρυφή αιτία της κόπωσης είναι η ανεπάρκεια αίματος που προκαλείται από την έλλειψη αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη και σιδήρου, η οποία συντελείται με αρκετά αργό ρυθμό. Έτσι, γίνεται αρκετά επικίνδυνη, αφού δεν γίνεται αντιληπτή με άλλα συμπτώματα, εκτός από την κούραση.
Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν μικροσκοπική απώλεια αίματος είναι η εσωτερική αιμορραγία από έλκος στομάχου, ο καρκίνος εντέρου, η διαφραγματοκήλη και οι πολύποδες εντέρου. Επιπλέον, το σύνδρομο δυσαπορρόφησης εντέρου μπορεί να προκαλέσει έλλειμμα σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 με παρόμοια συμπτώματα.
Αναιμία προκαλείται και σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας αίματος από έμμηνο ρύση, καθώς και σε περιόδους ανάπτυξης των παιδιών. Μπορεί, επίσης, να είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας πάθησης όπως η νεφροπάθεια.

nefroi Αυτό το έχετε διαβάσει;
Επινεφριδική εξάντληση: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα

Καρδιοπάθεια
Εάν κάποιος αισθάνεται έντονη κόπωση μετά από εύκολη σωματική δραστηριότητα που διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά και δεν είναι παχύσαρκος, ίσως η κούραση να είναι σύμπτωμα κάποιας καρδιοπάθειας.
Υποθυρεοειδισμός Ηashimoto
Η θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αποτελεί τη δεύτερη αιτία κρυφής κόπωσης. Η συγκεκριμένη πάθηση ωθεί τον οργανισμό στην καταστροφή των κυττάρων που παράγουν θυροξίνη και άλλες ορμονικές εκκρίσεις του αδένα.
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μείωση της ταχύτητας του μεταβολισμού. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί κακή διάθεση και ίσως μελαγχολία χωρίς λόγο.

Μόλυνση των γεννητικών οργάνων
Εκτός από το τσούξιμο ή την επείγουσα ανάγκη για τουαλέτα οι μολύνσεις στην ουρογεννητική περιοχή επιβεβαιώνονται από το αίσθημα της κόπωσης.
Η σεξουαλική επαφή μπορεί να εντείνει τον κίνδυνο μόλυνσης, επειδή «πιέζει» τα βακτήρια του κόλπου στις γυναίκες και του στομίου της ουρήθρας στους άνδρες να εισέλθουν στο εσωτερικό του συστήματος.

 

Διαβάστε επίσης:
Νιώθετε ατονία; Δείτε τι μπορεί να φταίει
Κάθε πότε πρέπει να παίρνουμε άδεια; Οι επιστήμονες απαντούν

BEST OF NETWORK

Lockdown: Κωδικός «Χριστούγεννα» - Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις - Θα ανοίξουν τα μαγαζιά;

Κρούσματα σήμερα: Τι φοβούνται οι ειδικοί; Τη ραγδαία αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων

Άρση lockdown: Το ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στους συνεργάτες του και τα επόμενα βήματα

Lockdown: Πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία- Το σχέδιο της κυβέρνησης και οι επίσημες ανακοινώσεις

Καιρός: Τι θα συμβεί πάνω από την Ελλάδα; Σύγκρουση ψυχρών και θερμών μαζών...

Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας – Όλη η διάταξη

Project 1,4 δισ. ευρώ έχει φέρει την Καλαμάτα στο επίκεντρο της προσοχής Καναδών και Ισραηλινών

Κορονοϊός: Φονικό τριήμερο – Έφυγαν τρεις νέοι άνθρωποι ηλικίας 18-39 σε διάστημα 72 ωρών

Παπαευαγγέλου στο Newsbomb.gr: Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του Covid στην Ελλάδα

Απεργία: Χωρίς ΗΣΑΠ, Μετρό και Τραμ την Πέμπτη η Αθήνα

Νέες απειλές από το καθεστώς Ερντογάν: Ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας - Θα ελέγχουμε τα πλοία σας

Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr: Τότε θα δούμε μείωση των νεκρών και των διασωληνωμένων