ΥΓΕΙΑ

Δίαιτες στην εφηβεία: Ποιους κινδύνους κρύβουν

Ένα από τα χαρακτηριστικά της εφηβείας είναι η δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματος.

Δίαιτες στην εφηβεία: Ποιους κινδύνους κρύβουν

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα κορίτσια κυρίως, να υιοθετούν διάφορες δίαιτες, οι περισσότερες από τις οποίες βασίζονται σε προσωπικές επιλογές περιορισμού της τροφής ή δίαιτες που βρίσκουν σε περιοδικά μόδας.

Πρόκειται βέβαια για λάθος τακτική που μπορεί να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία από την παχυσαρκία.

zugaria

Αυτές είναι οι εξής:

-Πολλές από αυτές τις δίαιτες αυτές μπορούν να παρεμποδίσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα (π.χ. ανωμαλίες στην εμμηνορρυσία, επιπτώσεις στην φυσιολογική ανάπτυξη των οστών, ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά).

-Ο έφηβος αναπτύσσει τη στάση «όλα ή τίποτα» σε σχέση με τη διατροφή του, δηλαδή κάποιες περιόδους περιορίζει αυστηρά τη διαιτητική του πρόσληψη και άλλες δεν έχει καμία αρχή. Η στάση αυτή, όμως, δεν ευνοεί τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους ούτε και αποτελεί υγιή στάση απέναντι στο φαγητό. Τα προβλήματα διαιτητικής συμπεριφοράς εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες έφηβες, ενώ επιπλέον, η παχυσαρκία σχετίζεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

-Η διαρκής ενασχόληση με δίαιτες αδυνατίσματος δεν οδηγεί κατ' ανάγκη σε διαταραχές στη λήψη τροφής (ψυχογενής ανορεξία και βουλιμία). Εντούτοις υπάρχει ένα εύρος στη διαταραγμένη διαιτητική συμπεριφορά, με καταστάσεις ηπιότερης ή εντονότερης συμπτωματολογίας, χωρίς να έχουν όλες την ίδια βαρύτητα ή να μπορεί να προβλεφθεί η εξέλιξή τους.

Για την πρόληψη των διαταραγμένων διαιτητικών συμπεριφορών και των διαταραχών λήψης τροφής στους εφήβους, η λύση βρίσκεται στον ισορροπημένο τρόπο διατροφής και άσκησης.

Όταν εκδηλώνονται τέτοιες συμπεριφορές οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται και να το κάνουν το θέμα της οικογένειας. Επίσης δεν πρέπει να σχολιάζουν το βάρος των παιδιών τους και να το συνδέουν με την ομορφιά. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού σε τομείς άλλους άσχετους με το βάρος και την ομορφιά οδηγεί σε πιο ισορροπημένες σχέσεις με το φαγητό.

Διαβάστε επίσης:
Ψυχογενής ανορεξία: Όταν η δίαιτα γίνεται ψυχική διαταραχή
Και οι έφηβοι με φυσιολογικό βάρος μπορεί να πάσχουν από ανορεξία